Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkezdődött  a gombaszezon

Elkezdődött a gombaszezon

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az elmúlt napok időjárása kedvezett a gombák fejlődésének, így most már elindult az igazi őszi szezon.

 Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy volt olyan nap, amikor a piacon ötvenen is felkeresték a gombavizsgálót. A Sopron Holdingnak és a városvezetésnek köszönhetően ez a lehetőség ingyenes. A szakemberek pedig mindenkinek ajánlják, hogy fogyasztás előtt az összes leszedett gombát nézessék meg. Szerencsére gyilkos galócát eddig nem vittek be, ám néhány mérgező gomba mindig előfordul.

– A soproni erdőben nagyobb mennyiségben az őzlábgombák három ehető fajával találkozni – tudtuk meg Varga Boglárka gombaszakértőtől. – Emellett meg­­található még a fe­­nyőtinóru, illetve a pöfeteg és a vi­­lágító tölcsérgomba. Érdekes mód vargányából térségünkben a korábbi évekhez képest kevesebb terem. Már csak azért is nehéz rábukkanni, mert a jó lelőhelyeket a gom­­bászok megtartják ma­­guk­nak. Lényeges, hogy az erdőben saját fogyasztásra egy alkalommal két kilogramm gombát szabad leszedni. Többet nem is érdemes, hiszen gyorsan romló élelmiszerről van szó.

Varga Boglárka kiemelte, a csa­­ládi házak füves udvaraiban tömegesen jelent meg a fehér színű tarlógomba. Ezt tanácsos a földön hagyni, ugyanis könnyen összetéveszthető a rá nagyban hasonlító mérgező fajtársával.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...