Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a mérgezést!

Már idén is vonultak szén-monoxid miatt a soproni tűzoltók

Előzzük meg a mérgezést!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Összesen 58 lakástűzhöz és 8 esetben a szén-monoxid érzékelő jelzése miatt vonultak a soproni hivatásos tűzoltók tavaly. A szakemberek szerint a szén-monoxid- és a füstérzékelő is életmentő lehet.

2023-ban Győr–Moson–Sopron vármegyében 272 lakástűz keletkezett, 7-tel kevesebb mint 2022-ben. A tüzekben 2 ember vesztette életét, 34-en sérültek meg. Sopronban 58 lakástűz volt. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás miatt csaptak fel a lángok – áll a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. A 272 kigyulladt ingatlan közül csak kettőben volt füstérzékelő. Ahol volt ilyen eszköz, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett.

Tavaly vármegyénkben 57-szer, Sopronban nyolcszor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, de már idén is kaptak egy Cseresznye sori társasházból riasztást a szakemberek. 2023-ban az érzékelőknek is köszönhetően senki nem halt meg a mérgező gáz miatt, összesen hatan szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Éppen ezért a tragédiák megelőzéséhez gondoskodjunk állandó szellőzésről, rendszeresen ellenőriztessük a kéményt, és érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...