Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Éltető erdőfürdőzés
Fotó: Soproni Téma Archívum

Éltető erdőfürdőzés

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdő megannyi sétaúttal kényezteti a természetjárókat, számukra nem is kérdés: az erdőjárás gyógyító erővel bír.

Hosszú évekkel ezelőtt szeretett bele a túrázásba Jahn Krisztina soproni rekreációs sportoktató, jógaoktató, akinek kisujjában vannak még a legrejtettebb erdei utak is. Úgy érezte: örömmel átadná másoknak is azt a csodát, amelyet átél nap mint nap a természetjárás során. Nem csupán sétál az erdőben, hanem szinte eggyé válik a természettel. Ennek a gondolatnak a jegyében alakította ki a Gyógyító Erdő Programot, amely során a résztvevők egy könnyű, 2–4 kilométeres vezetett túrán vesznek részt, miközben különleges módon kapcsolódhatnak az erdőhöz.

– A Gyógyító Erdő Program alapja az erdőfürdőzés – mesélte Kriszti. – Az 1980-as években Japán erdészeti ügynöksége vezette be a Shinrin-yoku, azaz erdőfürdőzés fogalmát, felismerve, hogy a városi emberek nagyon eltávolodtak a természettől. Arra buzdították a nagyvárosok lakóit, hogy ismét fedezzék fel az erdőket. Erre épül a program, amelyet képviselek. A különösebb állóképességet nem igénylő, kétórás séta során középpontba kerülnek az érzékszervek, játékos feladatokat oldunk meg, légzőgyakorlatokat végzünk, a jóga egyes elemeivel ismerkedünk. Erre az időre a jelenlévők kiszakadnak a feszített hétköznapokból, és minden érzékszervükkel kapcsolódnak a természethez, az erdőhöz.

A módszer hatékonyságát a tudomány is alátámasztja. Több kutatás is bizonyította, hogy az erdőfürdőzés pozitívan hat a testre és lélekre egyaránt: erősíti az immunrendszert, növeli az energiaszintet, csökkenti a stresszt, a feszültséget, enyhíti a depresszió tüneteit. 

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk a szúnyogok ellen!

Tegyünk a szúnyogok ellen!

2024. 06. 19. | Madarász Réka

Nyaranta átlagosan havonta egyszer végez szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem – legutóbb múlt héten irtották a vérszívókat városukban. Fontos, hogy m...