Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Figyeljünk a vízmérőkre!
Helyezzünk méretre vágott hungarocell táblát a lebúvónyílásba a fedlap alá, így megvédhetjük a fagytól a vízórát! fotóillusztráció: Filep István

Figyeljünk a vízmérőkre!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Évente számos vízóra fagy el a téli hidegben, mert nem téliesítették azokat. A szakember szerint egy kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat a fagy okozta felesleges költségektől.

– Nem ördöngösség az aknákban található vízórák, illetve a vezetékek fagymentesítése – hívta fel a figyelmet Szabó Zoltán, a Soproni Vízmű Zrt. vízmérési csoportvezetője. – Elsőként mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a vízmérő akna lebúvónyílásának fedlapja jól zár-e. Amennyiben nem zár jól, akkor cseréljük ki, vagy gondoskodjunk a megfelelő zárásáról! Méretre vágott hungarocell táblát helyezhetünk a lebúvónyílásba a fedlap alá, ezzel fokozott védelmet tudunk biztosítani a fagy ellen. Az akna fala és a beton fedlap között ne legyen hézag, hogy a hideg levegő ne tudjon beáramolni az aknába! A fedlap tetejéig töltsük fel földdel az akna közvetlen környékét! A vízmérőt és a vezetékeket akár egy használaton kívüli kabáttal körbetekerve védhetjük. Semmiképp ne használjunk salak-, kőzetgyapot szigetelőlemezeket! Az aknába elhelyezett szigeteléseket tavasszal távolítsuk el, hogy a vízmérő-leolvasást és a cserét társaságunk el tudja végezni. 

A szakember szerint leggyakrabban a hétvégi házakban és a nyaralókban marad el a vízórák és a vízvezetékek téliesítése. Ahol nincs temperáló fűtés, ott szükséges a házi ivóvízhálózat víztelenítése is, hiszen a kinti nagy hideg esetén belül is fagypont alá zuhanhat a hőmérséklet, így a falban lévő vezetékek is szétfagyhatnak, jelentős károkat okozva. A kerti csapokra is érdemes figyelmet fordítani: ezeket is vízteleníteni kell, mert ugyancsak fagyveszélyesek.

– Sokan nem tudják, de a vízmérők rendszeres ellenőrzése, ennek jegyében a fagy elleni védelem is a felhasználók feladata – tette hozzá Szabó Zoltán, aki azt is kiemelte, ha a fogyasztó gondatlanságából mégis elfagy a vízmérő, akkor annak cseréjét ki kell fizetnie, amely jelentős többletköltségeket ró egy háztartásra.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...