Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Forr az újbornak való
Taschner Kurt már az újbor minőségét ellenőrzi, a palackozást a tervek szerint hétvégén kezdik el Fotó: Griechisch Tamás

Szeptember közepén kezdik a kékfrankos szedését

Forr az újbornak való

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Az Irsai Olivér leszedésével elkezdődött a szüret a Soproni borvidéken. Az újbort napokon belül palackozzák, a borvidék zászlóshajója, a kékfrankos esetében is biztatóak a minőségi kilátások.

A Soproni borvidék Fertő tavi dű­lőjében már leszedték a korai fajtának számító Irsai Olivért, valamint a zöld veltelinit. A magasabban fekvő helyeken, mint például a Harkai-dombon pedig a napokban végeztek a munkával a gazdák.

– Szépek, egészségesek az Irsai Olivér fürtjei, a mennyiség kicsit elmarad az átlagostól, de a minősége jónak ígérkezik – mondta Iváncsics Zoltán borász. – A többi fajta esetében még korai lenne biztosat mondani, hiszen a szőlő addig, amíg a hordóba kerül, sokat éjszakázik még a szabadban. A kékfrankos szürete a terveink szerint szeptember közepén kezdődhet el.

Egy másik termelő, Taschner Kurt már végzett a fehér szőlő szüretével, nála már forr az újbornak való.

– Úgy számolunk, hogy a hétvégén már elkezdhetjük a palackozást – tette hozzá. – A korai érésű fajtákban az a legjobb, hogy a szőlőt már augusztusban leszüretelhetjük. Így a termés nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, az esetleges hidegnek vagy éppen a sok esőnek, ami miatt a szemek megrepedhetnek.

A megkérdezett gazdák, szőlészek azt mondják: a jó minőségű (főként palackozott) soproni bornak bel- és külföldön is jó kereslete van. Ezt tovább fokozhatja az a tény is, hogy Sopront és térségét a kormány kiemelt turisztikai övezetté nyilvánította. Így a pályázati lehetőségeknek köszönhetően több forrás juthat például a marketingre, illetve arra is, hogy megismertessék a helyi borokat az ide látogató turistákkal.

A kisebb termelők – akik a termésüket szőlőként értékesítik – helyzete már nem ennyire biztató. A borvidék legnagyobb felvásárlója már bejelentette: ebben a szezonban nem vesz át szőlőt. Így viszont beszűkültek a lehetőségek. Ráadásul sokaknál még a korábbi évek borai is a hordókban vannak, azaz nincs is helye az újbornak. A szakemberek szerint a központilag irányított lepárlási program segíthet. A nyár elején meghirdetett és államilag támogatott úgynevezett zöldszüret keretében a gazdák éretlenül szedték le a fürtöket. Így végső soron kevesebb bor készül ebben az évben. 

Ajánlott ár: A szőlő felvásárlási ára szabadon mozog, ám a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy ajánlást tett közzé: a kékfrankos szőlő ára kilogrammonként érje el a hetven forintot.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...