Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyógynövényekkel a megfázás ellen
– A gyógyszertárakban többféle formában és kombinációban fellelhetőek a megfázás elleni gyógynövények – tudtuk meg dr. Spanyol-Kárpáti Zsófia szakgyógyszerésztől. Fotó: Filep István

A kamilla gyulladáscsökkentő hatású

Gyógynövényekkel a megfázás ellen

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A hideg beköszöntével a megfázás tünetei is gyakrabban jelentkeznek, melyeket – az ágynyugalom és a bőséges folyadékfogyasztás mellett – gyógynövények segítségével is enyhíthetjük.

A megfázás hátterében állhat vírusos vagy bakteriális fertőzés is, mely elsősorban a felső légutakat támadja meg. A kellemetlen tüneteket – a köhögést, a lázat, a torokfájást, az orrfolyást – megelőzhetjük vagy enyhíthetjük természetes anyagokkal is, amelyek elősegítik a szervezet gyorsabb regenerációját.


– Egyik legősibb gyógynövényünk, a kamilla gyulladáscsökkentő hatása révén nemcsak a megfázás tüneteit enyhíti, hanem izzasztó és enyhe nyugtató is, így javítja a közérzetet. Gőzölésre és inhalálásra is alkalmazható – tudtuk meg dr. Spanyol-Kárpáti Zsófia szakgyógyszerésztől. – A bodza magas vitamin- és antioxidáns-tartalmú, szintén izzasztó, így kiváló lázcsillapító gyógynövény, segítségünkre lehet hurutos köhögés, orrdugulás és arcüreggyulladás esetén is.


A kakukkfű magas illóolaj-tartalma révén gátolja a fertőzések továbbterjedését, kitűnő köptető és nyákoldó, fertőtleníti a légutakat, sőt még antibakteriális hatással is rendelkezik. A bíbor kasvirág (echinacea) a megelőzésben játszhat jelentős szerepet: erősíti az immun-, tisztítja a nyirokrendszert, növeli a szervezet ellenálló-képességét a fertőző betegségekkel szemben.

– A hársfa izzasztó hatású, csillapítja a lázat és a vele járó fejfájást, gőzölés és inhalálás során hatékonyan szünteti meg az orrdugulást, légúttisztító – folytatta a szakember. – A zsálya a torokfájás és a köhögés kitűnő ellenszere, magas illóolaj-tartalma révén segít megszüntetni a torok égő, kaparó érzését, a köhögést és a rekedtséget.

Az izlandi zuzmó és a lándzsás útifű száraz köhögés ellen bizonyulhat kitűnő választásnak, mert bevonja a torok nyálkahártyáját. A muskátligyökér nátha kezelésére, torokfájás, köhögés enyhítésére szolgál. A szegfűszeg baktériumölő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő – akár tea, akár az illóolajával készült aromaterápiás kádfürdő formájában.

– A gyógyszertárakban többféle formában és kombinációban lelhetőek fel a megfázás elleni gyógynövények: gyógyteák, illóolajok, cukorkák, italporok, szopogatótabletták, nyalókák, szirupok, cseppek, bedörzsölő balzsam formájában – tette hozzá Zsófia. – Ha valamelyik gyógytea mellett döntünk, mindenképp kérjünk a gyógyszerészünktől az elkészítési módjára vonatkozóan tanácsot, ugyanis nem mindegy, hogy az adott gyógynövényt áztatjuk, forrázzuk vagy főzzük.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...