Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Győri Barbara diplomadíja
Győri Barbara Fotó: Bíró Bálint

Győri Barbara diplomadíja

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Környezetmérnöki Diplomadíjban részesült a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának országos pályázatán Győri Barbara, a Soproni Egyetem egykori hallgatója.

A fiatal környezetmérnököt az egyetem javasolta a rangos elismerésre.  

Győri Barbara jelenleg Székesfehérvár mellett egy kis településen, Mohán él, ahol erdész édesapja csemetekert-gazdálkodással foglalkozik. Barbara életében már gyermekkorában is központi szerepet játszott a természet szeretete, a környezet védelme, így 18 évesen nem is volt kérdés, hogy mivel szeretne foglalkozni. Vonzódott Sopronhoz, ahol hamarosan magával ragadta az izgalmas diákélet, de a tanulást, a kutatást sem hanyagolta el. Mivel édesapja évek óta foglalkozik energetikai faültetvényekkel, így egyértelmű volt számára: ezt a területet szeretné mélyebben megismerni. Született a témával kapcsolatban (egy másik hallgatóval együtt) TDK-dolgozata is, amely országos különdíjban részesült. Ötéves kutatás után írta meg az országos sikert arató diplomamunkáját Energetikai faültetvények környezeti hatásainak vizsgálata címmel.

– Több szempontból is izgalmas Barbara munkája – mondja konzulens tanára, dr. Polgár András egyetemi adjunktus.

– Az energetikai faültetvények olyan mezőgazdasági területen ültethetők, amelyek szántóföldi növénytermesztésre kevésbé vagy nem alkalmasak, így nem maradnak parlagon. Gyors növésű fafajokkal ültetik be az adott területet, amelyeket aztán vágás után biomassza-erőműben tüzelnek el, így hő- vagy villamos energiát, vagy mindkettőt termelnek vele.

– A vizsgálatokat az úgynevezett életciklus-szemlélet szerint végeztem, amely azt jelenti, hogy a még parlagon fekvő szántóföld jellemzőit is rögzítettem, majd a fatelepítés, ezt követően az évek múlva történő fakivágás, illetve az újra parlagon maradó szántóföld minden környezeti hatással kapcsolatos mozzanatát, jellemzőjét lejegyeztem – meséli Barbara, aki mindehhez egy speciális szoftveres modellezést is készített.

A fiatal környezetmérnök számára nem is kérdés, hogy a jövőben is hasonló területen szeretne dolgozni. Jelenleg egyéni vállalkozóként az ötéves fiatal gazda program keretén belül vesz részt faültetvények telepítésében.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...