Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Győri Barbara diplomadíja
Győri Barbara Fotó: Bíró Bálint

Győri Barbara diplomadíja

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Környezetmérnöki Diplomadíjban részesült a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának országos pályázatán Győri Barbara, a Soproni Egyetem egykori hallgatója.

A fiatal környezetmérnököt az egyetem javasolta a rangos elismerésre.  

Győri Barbara jelenleg Székesfehérvár mellett egy kis településen, Mohán él, ahol erdész édesapja csemetekert-gazdálkodással foglalkozik. Barbara életében már gyermekkorában is központi szerepet játszott a természet szeretete, a környezet védelme, így 18 évesen nem is volt kérdés, hogy mivel szeretne foglalkozni. Vonzódott Sopronhoz, ahol hamarosan magával ragadta az izgalmas diákélet, de a tanulást, a kutatást sem hanyagolta el. Mivel édesapja évek óta foglalkozik energetikai faültetvényekkel, így egyértelmű volt számára: ezt a területet szeretné mélyebben megismerni. Született a témával kapcsolatban (egy másik hallgatóval együtt) TDK-dolgozata is, amely országos különdíjban részesült. Ötéves kutatás után írta meg az országos sikert arató diplomamunkáját Energetikai faültetvények környezeti hatásainak vizsgálata címmel.

– Több szempontból is izgalmas Barbara munkája – mondja konzulens tanára, dr. Polgár András egyetemi adjunktus.

– Az energetikai faültetvények olyan mezőgazdasági területen ültethetők, amelyek szántóföldi növénytermesztésre kevésbé vagy nem alkalmasak, így nem maradnak parlagon. Gyors növésű fafajokkal ültetik be az adott területet, amelyeket aztán vágás után biomassza-erőműben tüzelnek el, így hő- vagy villamos energiát, vagy mindkettőt termelnek vele.

– A vizsgálatokat az úgynevezett életciklus-szemlélet szerint végeztem, amely azt jelenti, hogy a még parlagon fekvő szántóföld jellemzőit is rögzítettem, majd a fatelepítés, ezt követően az évek múlva történő fakivágás, illetve az újra parlagon maradó szántóföld minden környezeti hatással kapcsolatos mozzanatát, jellemzőjét lejegyeztem – meséli Barbara, aki mindehhez egy speciális szoftveres modellezést is készített.

A fiatal környezetmérnök számára nem is kérdés, hogy a jövőben is hasonló területen szeretne dolgozni. Jelenleg egyéni vállalkozóként az ötéves fiatal gazda program keretén belül vesz részt faültetvények telepítésében.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...