Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Harmonikus, virágos előkert
– Az előkert kialakítása szerintem nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy valakit milyen benyomás ér, amikor megérkezik hozzánk, vagy ha elsétál a ház előtt – mondta lapunknak Mogyorósi Rit

Mogyorósi Rita: Szeretem, ha rendezett, sokszínű és illatos a kert

Harmonikus, virágos előkert

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Virágos Magyarország idei versenyén több mint 500 hobbikertész vett részt, a legvirágosabb előkertek kategóriában soproni siker született: Mogyorósi Rita érdemelte ki az egyik fődíjat.

Kora ősszel is színpompás virágkavalkád fogadja a látogatókat a már eddig is számos díjat elnyert 1500 négyzetméteres növénybirodalomban: a narancsos inkaliliom közelében lilás árnyalatú verbéna, sárgás kúpvirág és kasvirág pompázik, másodvirágzását éli a mutatós szarkaláb, rózsaszínes árnyalattal gazdagítja a képet a bugás lángvirág és az őszi szellőrózsa. A virágok között árvalányhaj, díszhagyma és örökzöldek pompáznak. A kert harmóniája, a növények hozzáértő gondozása a zsűrit olyannyira lenyűgözte, hogy Ritát fődíjban részesítette az előkert kategóriában.

– Az előkert kialakítása szerintem nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy valakit milyen benyomás ér, amikor megérkezik hozzánk, vagy ha elsétál a ház előtt – mesélte a díjazott. – Szeretem, ha rendezett, sokszínű és illatos a kert, ha sok-sok virágzó növény gazdagítja tavasztól késő őszig. Számomra a kertművelés igazi szenvedély. Tíz évvel ezelőtt nem szakemberként kezdtem el a terület kialakítását, viszont azóta folyamatosan képzem magam. Büszke vagyok arra, hogy az ország minden részéről érkeznek hozzám kertbarátok, hogy inspirációt nyerjenek a nálam látottakból.

Néhány fontos szabályra érdemes figyelni, ha valaki olyan rendezett, sokszínű, fantáziadús kertet szeretne, mint amilyen Ritáé. Fontos a talaj minőségével tisztában lenni, más-más növény érzi jól magát egy meszes vagy egy savanyúbb földben. A fényviszonyok is meghatározóak: nem mindegy, hogy északi vagy éppen déli fekvésű az ágyás, hiszen a növények egy része kifejezetten a napot kedveli, más részük viszont az árnyékosabb helyen fejlődik szépen. Figyelni kell a virágok lépcsőzetes elhelyezésére: a magasabb növények hátul kapjanak helyet, a legkisebbek pedig elöl! Érdemes úgy kialakítani az ágyást, hogy tavasztól őszig mindig legyen virágzó, színes növényünk. A legfontosabb pedig, hogy az öntözés soha se maradjon el. Aki további praktikákra kíváncsi, annak érdemes felkeresnie Rita kertjét a közösségi oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...