Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Igazi örömforrás a horgászat
A Fehér úti tavat a Rák-patak felduzzasztásával alakították ki. A tó partján a Pisztráng Horgász Egyesület tagjai minden évszakban örömmel űzik természetközeli hobbijukat. Fotó: Filep István

A Pisztráng Horgász Egyesület tagjai összetartó közösséget alkotnak

Igazi örömforrás a horgászat

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A horgászat az egyik legnépszerűbb hobbi hazánkban, jelenleg több mint 850 ezer regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon. Sorozatunk középpontjában a soproni horgászok állnak, ezúttal a Pisztráng Horgász Egyesületet mutatjuk be.

A Soproni-hegység erdők ölelte, meseszép színfoltja a Brennbergi-víztározó, vagy más néven a Fehér úti tó, amelyet a Rák-patak felduzzasztásával alakítottak ki. A tó partján a Pisztráng Horgász Egyesület tagjai minden évszakban örömmel űzik természetközeli hobbijukat. A közel harminc éve alapított egyesület nem véletlenül kapta elnevezését a közkedvelt édesvizű halról, hiszen egykoron pisztrángokat is telepítettek ide.

– A csaknem háromhektár területű tó partján a horgászat 180 tagunk számára igazi örömforrást jelent – mesélte Honyák Gábor, az egyesület elnöke. – Jelenleg elsősorban ponty, amur, keszeg, kárász, csuka és süllő fogható itt. A víz – a hazai tavakhoz képest – nálunk hidegebb, ennek előnye is van, hiszen a minősége kiváló, jóval kisebb az esély az algásodásra, a halak egészségesek, de a növekedésük lassúbb. Nálunk a sporthorgászatnak van nagyobb súlya, a halvédelemre már hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordítunk.

Az egyesület évente 15 mázsa pontyot, 1 mázsa ragadozó halat, többségében süllőt és 5 mázsa keszegfélét telepít a tóba egy elfogadott tervnek megfelelően. Mindez jelentős mennyiségű hal a tó nagyságához viszonyítva. Kiemelt figyelmet fordítanak a víz minőségének megőrzésére, illetve a környezetének a rendben tartására. 2020–21-ben önerőből kikotorták a tó medrét, mert addigra már nagy mennyiségű föld mosódott be a környező fás területekről.

Az egyesület elnöke beszélgetésünk során kiemelte: a tagok összetartó közösséget alkotnak, évente több alkalommal szerveznek közös programot a tó partján. Mint rámutatott, országos szinten a kicsi egyesületek közé tartoznak, ennek ellenére ugyanazoknak az adminisztrációs feladatoknak kell eleget tenniük, mint a náluk jóval nagyobbaknak. Ennek megoldása nem kis erőfeszítést jelent számukra, ám bíznak abban, hogy mindezek ellenére sikerül továbbra is a jelenlegi keretek között örömhorgászniuk hazánk egyik legszebb tava mellett.

A halgazdálkodás és a halászat a magyar agrárium elidegeníthetetlen része, a nemzeti örökség hordozója. A Magyar Országos Horgász Szövetség lett 2030 végéig a legtöbb vízterület halgazdálkodási jogának haszonbérlője, amely képviseli a hazánkban működő több mint 1200 horgászszervezetet. A kormány kiemelt feladata a halfogyasztás népszerűsítése, ezért megőrizte az étkezési hal 5 százalékos áfáját, és támogatja a minőségi hazai hal termelését.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...