Hűségfal a pálos pincében
2024. 12. 18. | Laklia-Szilágyi AndreaZamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...
Ősszel alig várják a csapadékos időjárást a gombászok, hiszen a soproni és a Sopron környéki erdők bőségesen kínálják a finom csemegét. Ám a kalaposokat csak körültekintően szabad szedni.
Az utóbbi években egyre nő azoknak a tábora, akik kis kosárral érkeznek az erdőjárásra, hogy a kirándulás közben gombát gyűjtsenek. Így látja ezt Roszik Róbert, a soproni vásárcsarnok gombaszakellenőre is.
– Aki nem ismeri fel biztosan a gyilkos galócát, az nagyon óvatosan szedje a gombát, és mindenképpen keresse fel a szakértőt az átvizsgálás miatt! – kezdte a szakember. – Múlt héten is öt gyilkos galócát találtam az átvizsgált gombák között, ilyenkor az egész „zsákmányt” meg kell semmisíteni.
A vásárcsarnokban minden hétfőn, kedden és szombaton reggel 7 és 11 óra között, pénteken 7 órától 12 óráig ingyen vizsgálja be a gombákat a szakértő. Minden kezdő gombásznak ajánlott élni ezzel a lehetőséggel. Sopronban a vargánya a legnépszerűbb: nyáron a nyári és a bronzos vargánya nő nagyobb mennyiségben. Sokan „vadásznak” az ízletes rókagombára, ám az idén ebből kevés nőtt a csapadékszegény nyári időjárás miatt. A mezőkön népszerű a tyúkgomba, a mezei champion, a csiperke. Nagy kedvenc az őzlábgomba, amely mostanában bújik elő a földből. Fontos tudni: mindössze két kilogramm gombát lehet egyszerre leszedni bármilyen fajtából, hiszen az erdő ökoszisztémájában nagyon jelentős szerepe van a kalaposoknak.
– Minden ehető gombának van egy mérgező párja, amely megtévesztheti a gyakorlatlan gombaszedőt – emelte ki Roszik Róbert, aki gyerekkora óta a gombászás szerelmese. Mint mesélte, a gombaismeret örök tanulás, hazánkban 3–4000 faj fedezhető fel, köztük jó néhány nehezen azonosítható. A szakember szerint a legfontosabb: minden gombász tisztelje az erdőt, ne rugdossuk ki a földből a nem ehető gombákat sem, hiszen a természetben nekik is megvan a fontos szerepük.
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...