Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korán virágzik a tőzike
A Csáfordjánosfa mellett húzódó, huszonkét hektáros védett terület milliónyi tőzike otthona. Idén is utánozhatatlan látványt nyújt a tőzikevirágzás. Fotó: Filep István

Korán virágzik a tőzike

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Idén korán érkezett a tavasz, így a tőzikék is hamarabb borultak virágba. A védett növény természetvédelmi értéke 5000 forint. Sem leszedni, sem letiporni nem szabad!

A tőzike tél végén virágzik, időjárástól függően februártól március utolsó napjaiig. Mivel az idei február a megszokottnál jóval enyhébb volt, már két héttel ezelőtt is megcsodálhattuk a virágos növényeket.

– A védett növény szálanként fellelhető a dénesfai erdőben, ám tömegesen Nyugat-Magyarországon a körmendi kastélykerten kívül csak a csáfordjánosfai erdőben találkozhatunk vele – tudtuk meg Váczi Miklóstól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tájegységvezetőjétől. – Ilyenkor rendszerint elég sokan el is jönnek Csáfordjánosfára megtekinteni a virágzást. Nyomatékosan felhívom a látogatók figyelmét, hogy a tőzikét sem leszakítani, sem letiporni nem szabad! Ha ugyanis rálépnek a növény hagymájára, az a pusztulását okozza, és magról nehezen szaporítható.

A felelőtlen turisták korábban több százezer példányt tapostak le, ezért a szakemberek már negyedik éve kordont jelölnek ki. Annyit kérnek tehát az ide látogatóktól, hogy maradjanak az erdei úton. A tőzikést magas szárú gumicsizmában érdemes felkeresni, a terület egy része ugyanis a sok csapadék miatt víz alatt áll. Az autót viszonylag távol lehet csak leparkolni. Csak olyanok vállalkozzanak a kirándulásra, akik nem riadnak vissza egy kis gyaloglástól!

– A csáfordjánosfai egy ártéri erdő, ahol rengeteg az elöregedett, elkorhadt fa – folytatta a nemzeti park tájegységvezetője. – Bár védett terület, melynek őrzése a nemzeti park feladata, az erdőállományáért a ­TAEG Zrt. felel. Mivel nem folytatnak itt erdőgazdálkodást, a kidőlt fák közül csak a veszélyeseket távolítják el, hiszen a többi rengeteg élőlénynek szolgál lakóhelyül. A sok öreg fa miatt azonban viharos, szeles időben nem javasolt a tőzikés meglátogatása, mivel balesetveszélyes lehet.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...