Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kötelező palackvisszaváltó  automaták januártól
Az automatákba PET-palackok, sörösdobozok, italosüvegek is kerülnek 2024. január 1-jétől. Fotóillusztráció

Kötelező palackvisszaváltó automaták januártól

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Január elsejétől Magyarországon is működik a kötelező visszaváltási rendszer – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az üres palackokat automatákba dobhatjuk majd.

A kötelező visszaváltási díjas rendszert a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. működteti januártól. A körbe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása beletartozik. Vagyis a PET-palackok, a sörösdobozok, de akár az italosüvegek egy része is. Ezeket a fogyasztó könnyen felismeri majd, mert a gyártók kötelesek lesznek megjelölni a palackokat.

A visszaváltást automatákkal biztosítják – ezeket kötelező beszerezni a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, a kisebbek önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez. Ugyancsak kötelező visszaváltási helyet kialakítani az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A kihelyezett automatákba kell majd dobni a palackokat – amelyekért pénzt kapunk vissza. Hogy mennyit? A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható italcsomagolások esetén darabonként 50 forintot. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén az összeget a gyártók határozzák meg. Az automatákban nem lesz pénz. Egy blokkot/kupont kapunk majd, amelyen szerepel egy összeg, ezt a boltban, de a láncok döntése alapján akár a hálózat más egységeiben is felhasználhatjuk vásárlásra, vagy kérhetjük a kasszában az összeget is. Lehetőség lesz arra, hogy egy applikáción keresztül bankszámlára kérjük a visszatérítést, és felajánlhatjuk jótékony célra is a visszajáró összeget.

Az új szabályokkal az a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra. Ez a folyamat nem most kezdődött, hiszen júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és az EU elvárásainak megfelelően itthon is bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert.

– Ez a tervek szerint hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET-palackok 90 százalékos visszaváltási arányát – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a bejelentés után.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...