Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Különleges növényeink gondozása
A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében jól érzik magukat a páfrányok mellett az orchideák, broméliák is – mutatta lapunknak Kui Bíborka gyűjteményvezető. Fotó: Filep István

Különleges növényeink gondozása

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének üvegházában virágzó orchideákat, broméliákat, dúsan zöldellő páfrányfajokat csodálhatunk. Gondos ápolás mellett ezek a különleges növények otthonaink ékei is lehetnek.

Sokan kedvelik a szemet gyönyörködtető orchideát, amely az egyik legfajgazdagabb növénycsalád, hatalmas formai változatossággal. Vajon miképpen gondozzuk ezt a növényt? – tettük fel a kérdést Kui Bíborkának, a botanikus kert gyűjteményvezetőjének.

– Szinte hihetetlen, de jelenleg mintegy 25 ezer orchideafaj létezik a világon és több mint 150 ezer hibrid, azaz keresztezett faj. Kereskedelmi forgalomban általában a fán lakó fajok találhatók, ezek a párából, valamint a rájuk potyogó madárürülékből szívják fel a szükséges tápanyagokat. Emiatt speciális fakéreg darálékban árulják őket, hagyományos virágföldben elpusztulnának. Nagyon fontos számukra a sok fény, azonban a közvetlen napot nem viselik el hosszú ideig. Északkeleti ablakpárkányokon érzik magukat a legjobban. Az öntözéssel óvatosan kell bánni, a fakéreg darálék legyen mindig nedves, de soha ne álljon vízben, mert könnyen megfulladnak a gyökerek. Nagyon fontos viszont a megfelelő páratartalom is. Virágai több hónapig is nyílhatnak, évszaktól függetlenül. Elnyílás után a száraz csonkokat vissza kell vágni.

Ugyancsak kedvelt szobanövények a broméliák, a trópusi területek különleges szépségű lakói. Többségük szintén fán lakó faj, levelei rozettát alkotnak, ebben fogja fel az esővizet, melyből megszerzi a tápanyagokat. Emiatt az otthonunkban nevelt broméliák esetében is jó, ha a levéltölcsérekben mindig van víz. A szakember kiemelte: fontos, hogy a talajuk mindig legyen nedves. A párásítást meghálálják, a télen fűtött száraz szoba levegőjét viszont rendkívül rosszul tűrik. A broméliák színpompás virágában hosszú hónapokig, akár egy évig is gyönyörködhetünk.

A páfrányok régmúlt korok ma is élő képviselői, már 400 millió évvel ezelőtt is léteztek. Általában erdei aljnövényzetként találjuk meg természetes élőhelyükön, nedves, páratelt, egyenletes hőmérsékletű környezetben. Árnyékos helyet, páradús levegőt, nedves talajt kell biztosítani számukra. Télen 13–18 fokos helyiségben érdemes elhelyezni. Öntözni nagyon ritkán kell, arra figyeljünk, hogy a földje teljesen ki ne száradjon!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...