Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Madárkarácsony-túra
A madárkarácsony-túra állomásainak egy részén madárodút is elhelyeztek a szervezők – ezzel is felhívják a figyelmet a téli madáretetés fontosságára Fotó: Filep István

Madárkarácsony-túra

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Kisgyermekes családoknak is kellemes kikapcsolódást nyújt az erdei madárkarácsony-túra, amely január 3-ig teljesíthető a Károly-kilátó környékén. A szervezők a túra során játékos feladatlapok segítségével mutatják be a téli madáretetés fontosságát.

A családok és a kisebb csoportok számára önállóan teljesíthető túra ötlete a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Technikum égisze alatt működő kutatóprogram vezetője, dr. Gyimóthy Zsuzsanna kutatótanár fejéből pattant ki. Ő már a tanítványaival többször is kipróbálta a kellemes túrát.  

– Egy 2,6 kilométeres, 12 állomásos körtúráról van szó, amely az egészséges, sportos életmód mellett a téli madáretetést népszerűsíti – mesélte a kutatótanár. – A túrázók egy feladatlappal és a hozzá tartozó térképpel járják körbe a kijelölt helyszíneket. Az állomásokon elhelyeztünk egy-egy zsírkrétát, és a madárismereti feladatokat segítő képeket. Megtalálásukat játékos leírás segíti.

A feladatlapok az erdei büfében és a Vasvilla portáján szerezhetők be, és oda is adhatók le, de a kalandpark parkolójához is kihelyeztek lapokat. Akik teljesítik a túrát, azok meglepetést: gyermekeknek szóló erdei naplót kapnak jutalmul. A Soproni Vándorok Túraegylet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. is segítséget nyújt a szervezésben.

– Nagyon jónak találtuk ezt az ötletet, hiszen számos túra és program marad el a járványügyi helyzet miatt, ám ez a családok vagy néhány fős társaságok számára szervezett séta megfelel az előírásoknak. Ünnepi ajándék lehet a családok számára a parkerdei friss, egészséges levegőn való tartózkodás – említette dr. Takács Viktor, az erdei iskola vezetője.

A madárkarácsony-túra január 3-ig teljesíthető családoknak, kiscsoportoknak, a szervezők örömmel fogadják a túra során készített fotókat.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...