Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megérkezett az első gólya!
Sopron környékén sok a fehér gólya: van fészkük többek között Fertőrákoson, Balfon, Harkán, Kópházán, Nagycenken kettő is. Fotó: Pitó Andor-archív

Már február végén visszatértek hazánkba a védett madarak

Megérkezett az első gólya!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ebben az időszakban térnek vissza hosszú útjukról a gólyák, hogy hazánkban töltsék a nyarat. A környékünkre is megérkezett az első madár, örömmel üdvözölték Szanyban.

A Magyar Madártani Egyesület megfigyelései szerint az első, 1986-os adatokhoz képest körülbelül egy héttel korábban térnek vissza a gólyák: már február végén elkezdenek szállingózni.

– A nyugat-európai gólyák hosszú távúból rövid távú vonulókká váltak. Vagyis egyre kevesebben repülnek át Afrikába, ehelyett spanyolországi és portugáliai szeméttelepeken telelnek át – tudtuk meg Győrig Elődtől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának titkárhelyettesétől. – A kelet-európai madaraknál valószínűleg megmarad a hosszú távú vonulás, viszont az útvonal rövidülésére számíthatunk.

Sopron környékén sok a fehér gólya: van fészkük többek között Fertőrákoson, Balfon, Harkán, Kópházán, Nagycenken kettő is.

– A fehér gólyával mint fokozottan védett fajjal kiemelten foglalkozunk – folytatta a Győr–Moson–Sopron megyei fehérgólya-koordinátor. – Mivel előszeretettel építi a fészkét villanyoszlopokra, minden egyes fészek folyamatos beavatkozást igényel az üzembiztonság érdekében. Vagyis ha felfedezünk egy új fészket, jelezzük azt az áramszolgáltatónak, az pedig eltávolítja. Hogy a madár ne maradjon fészek nélkül, emelő tartókat helyezünk az oszlopnak ugyanarra a részére, arra pedig vesszőből font fészekalapot teszünk. Gyakran még ürüléket imitáló fehér festéket is locsolunk a közepére, hogy azt sugallja a madaraknak: ez egy jól bevált hely.

A fehér gólyák száma az utóbbi tizenöt évben 120–140 között stagnál vármegyénkben, előtte drasztikusan csökkent. Ennek oka elsősorban a táplálék hiánya és az élőhelyvesztés lehetett. Mi magunk is tehetünk azért, hogy jól érezzék magukat nálunk a madarak: a gyepterületek bővítésével, kisparcellás gazdálkodással és vizes élőhelyek kialakításával. Ha pedig kiskerttel rendelkezünk, azt is érdemes madárbarát módon művelni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...