Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Minden kutyus értékes!
Bagócsi Szabina minden nap kora hajnalban kel, hogy ellássa a kutyusokat, majd munka után késő estig foglalkozik velük. Fotó: Filep István

Az egyesület munkájának az alapkövei az ideiglenes befogadók

Minden kutyus értékes!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

15 éve nyújt menedéket, majd talál gazdát szomorú sorsú állatoknak, elsősorban kutyáknak a Soproni Állat- és Természetvédő Egyesület. Tevékenységét testközelből látva úgy is fogalmazhatnánk: kidobott, elhanyagolt kutyusokat tesznek boldogabbá.

Fotós kollégámmal együtt az egyesület alelnökét, Bagócsi Szabinát látogattuk meg a Sopron külterületén található kertes házukban. Az udvaron 15 kutyus fogadott minket, akik láthatóan jókedvűen rohantak az eldobott kislabdák után. Puszi, a kis tacskó olyan ragaszkodóan simult hozzánk, hogy már írtuk is volna alá az örökbefogadási szerződést, ám mint Szabina mesélte, a gazdásítás ennél jóval körültekintőbb, a kutyák érdekében jól kidolgozott folyamat.

– Több módon jutnak el hozzánk, az egyesület ideiglenes befogadóihoz a kutyák. Vannak, akiket egyszerűen kidobtak az erdőbe, akadnak, akik nagyon mostoha körülmények között, láncra kötve tengődtek, és olyanok is vannak, akik magatartásprobléma miatt kerülnek ide. Nemrégiben egy, az emberekkel agresszívan viselkedő pulit sikerült megmentenünk, akire már az elaltatás várt volna. Elhoztuk, rehabilitáltuk, azaz szocializáltuk néhány hét alatt, pórázhoz is szoktattuk, most egy boldog kutyus egy őt szeretettel körülvevő családban.

Az egyesület munkájának az alapkövei az ideiglenes befogadók, akik a hozzájuk kerülő kutyákkal addig foglalkoznak, amíg megfelelően szocializáltak lesznek az örökbefogadásra. Mindemellett rendszeresen járnak állatorvoshoz kis védenceikkel: mindenki megkapja a megfelelő oltássort, a kutyák ivartalanításon esnek át. Nem egyszerű életforma mindez az ideiglenes befogadóknak, Szabina kora hajnalban kel, hogy ellássa a kutyusokat, majd munka után késő estig foglalkozik velük. Mint mesélte, most már egyre több gazda gondolkodik az örökbefogadásban, hiszen csodálatos kapcsolat tud kialakulni egy mentett kutya és a gazdái között. Ugyanakkor alapos körültekintést igényel az örökbefogadás, fel kell térképezni, hogy az adott kutya habitusa mennyire illik leendő gazdái életviteléhez. Nincs annál szomorúbb egy gazdásított kutyus számára, mint amikor néhány hét múlva visszaviszik. Szerencsére mindez nagyon ritka, sokkal inkább szívmelengető történetekről tud az egyesület alelnöke beszámolni, hiszen az új gazdikkal később is tartják a kapcsolatot.

Az évente több mint száz kutya megmentésének az alapja az önkéntesség, az állatok végtelen szeretete, ám az anyagi hátteret is elő kell teremteni az etetéshez, az orvosi költségekhez, az állatok szállításához… A tapasztalatok pozitívak, Sopronban nagyon sok az állatbarát támogató. Aki a jó ügy mellé állna, az legközelebb a március 17-i Szent Patrik-napi jótékonysági futáson teheti ezt meg. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...