Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne maradjunk fűtés nélkül!
Időben ellenőriztessük fűtési rendszerünket és kéményeinket! Fotó: illusztráció

Ne maradjunk fűtés nélkül!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Még mindig nem késő, hogy szakemberrel ellenőriztessük a fűtési berendezéseket és a fűtési rendszert – tanácsolták a katasztrófavédelem szakemberei.

A hideg idő beálltával mind több háztartásban fűtenek be a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánokba, cserépkályhákba. A katasztrófavédelemnél azt tanácsolják, hogy mindazok, akik eddig elmulasztották, még most sem késő, hogy szakemberrel vizsgáltassák át a fűtési berendezéseket, a rendszert, a ké­­ményt. Ezáltal megelőzhető, hogy a téli nagy mínuszokban akár napokra is kényszerűségből hidegek legyenek a radiátorok.


A jogszabályoknak köszönhetően a lakossági kéményseprés ingyenes, így anyagi akadálya nincs annak, hogy beengedjük a lakásokba a szakembereket. Ők szükség esetén elvégzik a tisztítást és a felülvizsgálatot is.


Az utóbbi időben mind in­­­kább elterjedtek a szén-mo­noxid-­érzékelők (a megbízható készülékek listája elérhető a ka­­tasz­trófavédelem honlapján). Mint azt Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagytól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, amikor bejelez a készülék, értesíteni kell a tűzoltóságot, és azonnal elhagyni a helyiséget! Amennyiben lehetőség van rá, szellőztessünk! A helyszíni mérések alapján dönt a gázszolgáltató szakembere a to­­vábbi teendőkről, esetlegesen a meglévő gázkészülék lezárásáról vagy megjavításáról.


– Fontos, hogy azokban a he­­lyiségekben, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő van – amely a szoba levegőjét használja el –, gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről! – tette hozzá Ruskáné Takács Anita. – Cserépkályha esetén fontos, hogy legyen a pad­­lón szikrafogó, és csak olyan anyaggal fűtsünk, ami az adott készülékhez való (hulladékkal tilos). Lényeges még, hogy ne tároljunk semmi gyúlékony anyagot a kályhánk, kazánunk közelében! A hamut, salakot pedig akkor vigyük a kukába vagy ki az udvarba, ha az már teljesen kihűlt! Minden háztartásba ajánlatos beszerezni egy kisebb méretű oltókészüléket, így bármilyen kezdődő tüzet megfékezhetünk.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...