Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne vigyük túlzásba a fűnyírást!
Fotóillusztráció: Filep István

Ne vigyük túlzásba a fűnyírást!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Sok férfi számára jelent majd örömhírt, hogy a túl gyakori fűnyírás nem tesz jót sem a gyepnek, sem pedig az élővilágnak. A szakember szerint évi 4–5 alkalom lenne az ideális.

A fűnyírás gyakorisága iránti igény egyéni: függ attól, hogy ki, mit tűr el, mit tart szépnek, továbbá attól is, hogy milyen a gyep típusa. Az angolpázsit a mi éghajlati viszonyaink között nehezen fenntartható: mivel az alapját nem a tarackoló fűfajok adják, könnyebben felszakad, tároló gyökérzet híján rosszabbul alkalmazkodik a szárazabb időjárási viszonyokhoz is. Éppen ezért a legjobb a sportkeverék, amit még focicipővel sem tud a gyerek kifordítani.

– Füvet nyírni bármikor lehet, kivéve hosszan tartó forróságban, mert ilyenkor a fű megperzselődhet – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Nem mindegy, hogy a fűnyíró részt milyen magasra állítjuk, ha ugyanis túl mélyre, átvághatjuk a növények növekedési zónáját, továbbá megnő a fű megperzselődésének veszélye is. A túl magas fű pedig sokak szemét zavarja.

Hogy milyen gyakorisággal ajánlott füvet nyírni? – a vélemények megoszlanak.

– A fűfélék vegetációs időszaka hat–hét hónapig tart, az emberek pedig átlagosan kéthetente nyírják a füvet, ez összesen évi legalább 12 alkalom. Én ezt rendkívül soknak tartom – folytatta a kertészmérnök. – Ha ezt 4–5-re szorítanánk vissza, még akkor sem lennének rendezetlenek a kertek. A gyakori fűnyírás egyik hátránya, hogy nem lesz hosszú életű a gyep, a másik pedig, hogy megtizedeli a talajközelben élő állatokat. A szöcskéken, tücskökön, sáskákon, pókokon kívül vannak a fűben olyan növényfajok, amelyek nem bírják a gyakori vágást, például a kékperje. Ritkább nyírás esetén a gyep sokkal fajgazdagabb lenne.

Az is gyakran képezi vita tárgyát, hogy a fűnyesedéket ott lehet-e hagyni. A szakember véleménye az, hogy a gereblyézés nemcsak karcsúsít, hanem meg is szellőzteti a gyepet. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy a pázsit befülled, ami idővel szintén a pusztulásához vezet. Ha nem is az egész kertet őrizzük meg természetes szépségében, legalább hagyhatunk olyan részeket, ahol százszorszépben, szarkalábban vagy pipacsban is gyönyörködhetünk.

Kapcsolódó cikkek

Ismét ingyenes vizsgálat

Ismét ingyenes vizsgálat

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Már a megújult és frissen átadott piacon várja az ingyenes gombavizsgálatra érkezőket Hegedüsné Németh Ildikó. Az elkötelezett gombaszakellenőr szíves...