Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önkéntes erdőtisztítók
Jahn Kriszti többeket „megfertőzött” a szemétszedéssel – Hajósné Roll Tímeával ennyi hulladékot gyűjtött egy kiránduláson.

„A szemét szemetet termel” – ne dobjunk el semmit!

Önkéntes erdőtisztítók

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Gyerekkora óta erdőjáró a soproni Jahn Krisztina jógaoktató, aki nagy tisztelője a természetnek. Az erdőjárások után a magával vitt zsákot megtölti a szeméttel, ami az útjába kerül.

– Talán nem is tudjuk, milyen nagy ajándék, hogy Sopronban és környékén csodálatos erdei környezetben kirándulhatunk, milyen sokat segít egy-egy túra a feltöltekezésben, a belső harmónia megtalálásában – mesélte lelkesen Kriszti, aki két kutyusával és férjével naponta rója az erdei utakat. – A Soproni-hegységet az elmúlt években alaposan megismertem, bátran merészkedem el kevésbé járt útvonalakra, távolabbi helyekre. Miközben túráztam, először bosszankodtam az eldobott szemeteken: chipseszacskókon, sörösdobozokon, műanyag flakonokon, de rájöttem, ezzel nem segítek, csak saját magamat idegesítem fel. Megoldásképpen vettem nagyobb méretű szemetes zsákokat, amelyek közül mindig zsebre rakok egyet a túrázás előtt, és séta közben összegyűjtöm az utamba kerülő szemeteket. Hiszek abban a mondásban, amely szerint: „A szemét szemetet termel.”, vagyis ha túrázás közben valaki eldobált szemetet lát, akkor saját maga is könnyebben hajítja el a hulladékát. Ezért is annyira fontos, hogy nem hagyom ott az erdőben előbukkanó szemetet.

A természetvédő tevékenységét a Tanulmányi Erdőgazdaság is figyelemmel követi. Ugyan a gazdaság munkatársai rengeteget dolgoznak a parkerdő megtisztításáért, ám az olyan lelkes önkéntesekre, mint amilyen Jahn Krisztina, nagy szükség van. A jó példa pedig szerencsére ragadós: Krisztit egyre több barátja, ismerőse követi, hatására egyre többen indulnak szemeteszacskóval az erdőjárásra.

Az önkéntes szemétgyűjtőknek nagy segítséget nyújt a HulladékRadar elnevezésű mobilalkalmazás, melynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása. Az alkalmazás biztosítja az illegálishulladéklerakó-helyek bejelentési lehetőségét mobileszköz használatával. A bejelentés az illetékes hatósághoz érkezik meg.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...