Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őszi avargyűjtés
Az összegyűjtött lomb komposztálóba kerül, az elkészült komposztot a lakosság is megvásárolhatja Fotó: Németh Péter

A Sopron Holding mintegy 700 közterületi fát gondoz

Őszi avargyűjtés

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Sopron Holding Zrt. rendszeresen gyűjti össze a közterületeken a lehullott lombot, az STKH pedig havi rendszerességgel szállítja el a magánházaktól a külön zsákba tett avart.

A Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási és Közterület-tisztítási Divíziója mint minden évben, idén is megkezdte a közterületek, utak, parkolóhelyek, parkok, játszóterek, zöldfelületek lombtalanítását, a lehullott levelek összegyűjtését – kö­­zölte lapunkkal Schmidéliusz Eleonóra, a társaság szóvivője. – Az avar begyűjtése, eltakarítása ütemterv szerint, az időjárási viszonyoktól függően, négy–öt hónapon keresztül tart. A kézi gyűjtést három önjáró gép munkája is segíti. Szükség is van rájuk, ugyanis az akár két hónapig is eltartó lombhullás miatt vannak olyan területek, ahova többször vissza kell térni.


Mint megtudtuk, a társaság éves szinten több mint ezer köbméter avart gyűjt össze, ezt komposztálásra a hulladékudvarba szállítja. A Sopron Holding Zrt. több mint 100 hektárnyi nyírt zöldfelületet és mintegy 7000 darab közterületi fát gondoz.


A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Nonprofit Kft. (STKH) a korábbi éveknek megfelelően idén ősszel is gondoskodik a lakosságnál keletkező zöldhulladék begyűjtéséről, átvételéről.


A társaság havonta, előre meghirdetett időpontokban ház­­hoz menő gyűjtés keretében szállítja el a hulladékot. A körzetek és az időpontok a www.stkh.hu oldalon ta­lál­ha­tók meg.


A lakosság a lombot az STKH által ingyenesen biztosított bar­­na edényekbe is gyűjtheti, emellett lehetőség van a Zöld állomás üzletben 200 forintért zöld­hul­la­dék­gyűjtő zsák megvásárlására is. A társaságnál felhívták a figyelmet, hogy csak a cég emblémájával ellátott zöld­hul­la­dékgyűjtő zsákokat viszik el, illetve azokba kizárólag zöldhulladék kerüljön.


A Harkai úti komposztálóte­­lepen évente hatszor, alkalmanként 300 kilogramm hulladék ingyenesen rakható le. Az e feletti mennyiség lerakási díja 11.800 forint tonnánként. A telep novem­ber elsejétől már a téli időszámítás szerint, hétfőtől–szombatig 8–16 óra között tart nyitva.
A begyűjtött avarból komposztot készítenek, amelyet a lakosság is megvásárolhat. Ennek ára tonnánként bruttó 3600 forint.

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...