Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvjuk a madarakat!
A Bánfalvi Óvoda apróságai már megkezdték a madarak etetését Fotó: Griechisch Tamás

Az etetési időszak novembertől április közepéig tart

Óvjuk a madarakat!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Közeledik az az időszak, amikor már alig vagy egyáltalán nem is találnak eleséget maguknak a madarak. Az első fagyok beköszöntétől nagy szükség van a madáretetésre, ám nem mindegy, hogyan és mivel kínáljuk meg az éhező szárnyasokat.

– Csak akkor kezdjünk bele az etetésbe, ha azt rendszeresen tudjuk végezni a tél folyamán, hiszen a madarak visszajárnak oda, ahol egyszer eleséget találtak – figyelmeztetett Kalmár Sándor biológus, természetvédelmi szakember. Az etetési időszak a novemberi első fagyoktól kezdődik és általában április közepéig tart. Ha új helyen etetünk, akkor érdemes már kissé korábban elkezdeni, hogy odaszokjanak a madarak. Áprilisban beköszönt a költési idő, akkor feltétlenül be kell fejezni az etetést, különben „elkényelmesednek” a szülők, és a természetestől eltérő táplálékhoz szoktatják a madárfiókákat.

A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók, melyeket együtt érdemes alkalmazni. Fontosak az olajos magvak, a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú napraforgó, de jöhet a dió, a pisztácia és a mogyoró is. Vásárolhatunk téli magkeveréket is. A másik nagy csoport az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj, a sertés zsírszalonna vagy a faggyú. Gyümölccsel, elsősorban almával érdemes kiegészíteni a repertoárt. Ezeket ajánlott felszúrni a bokrok és fák ágcsonkjaira. A szakember javasolja a cinkegolyó használatát, szerinte rémhír, hogy beleakadhat a lába a madárnak. Viszont arra figyelmeztet, hogy soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, mert ezek fogyasztása veszélyes számukra. Sokan jó szándékból a vízimadarakat is etetik, pedig ez teljesen felesleges, hiszen a vízben találnak megfelelő táplálékot, a mesterséges eleségtől megbetegedhetnek.

Számos etetőtípus közül választhatunk. A rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felett vagy az ágak között érzik jól magukat. Ennek függvényében választhatunk talaj-, tálcás vagy dúcetetőt.

A madáretetés nem csupán állatvédelmi szempontból jelentős, hanem pedagógiai szempontból is hasznos, hiszen a gyerekek az ablakból megfigyelhetik a madarak viselkedését.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...