Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pályázzunk napelemre!
A napelem az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Működése során nem szabadul fel káros anyag, és nem szennyezi a légkört. Felvételünkön dr. Nagy István. Fotók: Filep István

Az állam összesen 75 milliárd forint értékű támogatást oszt ki

Pályázzunk napelemre!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A tavalyi év decemberének elején jelent meg a napenergia plusz program pályázati kiírása. Akár 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető energiatárolós napelemes rendszerre.

A program különlegessége, hogy alanyi jogon bárki pályázhat, aki a viszonylag tág feltételrendszernek megfelel.

– A napenergia plusz program keretében vissza nem térítendő állami támogatással lehet egy komplett napelemrendszerre pályázni, ami tartalmazza a napelemet, az invertert és az energiatárolót – tudtuk meg dr. Nagy Istvántól, az egyik soproni napelemekkel foglalkozó vállalkozás ügyvezetőjétől. – A támogatás mértéke a beruházás költségeinek maximum 66 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint. Mivel az állam összesen 75 milliárd forint értékű támogatást oszt ki, 15 ezer háztartásnak lesz lehetősége napelemmel ellátnia az otthonát.

A kétkörös pályázat előregisztrációja január 15-én kezdődött, majd a 15 napos hiánypótlási időszakot követi a második kör, amelyben a pályázók már kivitelezőt is választhatnak.

– A pályázati kiírásban meg lehet találni megyénként a regisztrált kivitelezőket – folytatta a szakember. – A legjobb ajánlás alapján dönteni. Én azt javaslom, hogy olyan kivitelezőt válasszunk, aki még a szerződéskötés előtt kimegy a helyszínre személyesen, és felméri a tetőt és a villamos hálózatot. 2024. január elsejétől a napelemekre vonatkozó szabályozás megváltozott: az új telepítéseknél havonta történik az elszámolás. A fő cél nem az, hogy valaki eladja az energiát, hanem hogy saját magának tárolja későbbi felhasználásra, melyre a támogatás által biztosított energiatároló tökéletesen alkalmas.

Tarnai Gábor, egy másik napelemekkel foglalkozó vállalkozás vezérigazgató-helyettese külön felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy olyan invertert válasszanak, amely képes az egyes fázisokat külön szabályozni. A pályázat keretében kizárólag háromfázisú inverterek telepíthetőek. A piacon lévő engedélyezett inverterek jelentős többsége a megtermelt elektromos energiát a fázisok között egyenlően osztja el, azaz szimmetrikus fázisterhelést biztosít. Csakhogy a különböző fázisokon nem azonosan fogyasztunk. Ezért fontos, hogy az aszimmetrikus működésű inverter mellett döntsünk, mert ez képes a fázisokat eltérő módon, a terhelés függvényében táplálni.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...