Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szobanövényeket az ablakokba!
A szobanövények számára nehéz megfelelő talajt beszerezni, ezért fontos a tápanyag-utánpótlás. Fotó: Illusztrácó

Szobanövényeket az ablakokba!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ha azt szeretnénk, hogy a szobanövényeink szépek és egészségesek legyenek, fontos, hogy megfelelő talajba ültessük őket, a tápanyag-utánpótlásukról pedig akkor gondoskodjunk, amikor arra szükségük van.

A szobanövények egy része a kertben töltötte a nyarat, de mivel ezek többnyire trópusi, szubtrópusi vidékekről származnak, a pihenés időszakára már visszakerültek a lakásba.

– Mivel a mai világban mindent megpróbálunk gyorsítani, a szobanövények számára nehéz megfelelő talajt beszerezni – tudtuk meg dr. Tuba Katalintól, a Soproni Egyetem Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézetének egyetemi docensétől. – Mivel ezeknél a növényeknél az a fontos, hogy könnyen szállíthatóak legyenek, nem várják meg, amíg a talajukban megfelelő mennyiségű humusz képződik. Ha azt szeretnénk, hogy a növény talaja jól áteressze a vizet, homokot, ha pedig az a célunk, hogy megkösse, agyagot érdemes a kereskedelmi forgalomban kapható virágföldhöz kevernünk.

Mivel az alaptalajuk nem jó, a növényeknek tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Az alapszabály az, hogy plusz tápanyagot augusztus közepéig–végéig juttatunk a növényeknek kint is és bent is.

– A tápanyag-utánpótlásnak többféle hatékony módja létezik – tette hozzá a kertészmérnök. – A tápoldatot kéthetente kell odaadni a növényeknek. Léteznek táprudacskák is, amelyeknek a hatása hat héttől egészen három hónapig tart. A leghatékonyabb megoldásnak – annak ellenére, hogy nem mindig megfelelően követhető – a hosszú távú tápanyag-utánpótlást tartom. Ez a legegyszerűbben úgy működik, ha tavasszal, amikor átültetjük a növényeket, a földjükbe helyezzük a gyöngyszerű golyócskákat. A növényeket azonban nem szükséges minden évben új földbe ültetni, ilyen esetekben a golyócskákat ne a növény gyökérzete közelében helyezzük el, hanem a cserép szélétől egy-két centiméterre.

A negyedik módszer főleg kültéri növényeknél – rózsa, egynyáriak, gyümölcsfák – alkalmazható. A levéltrágya remekül hasznosul, viszont – mint minden talajon keresztül adagolt tápoldat esetében – egyáltalán nem biztos, hogy ott hasznosul, ahova adagoljuk. Vagyis érdemes az előírtnál mindig egy kicsivel többet kimérni belőle.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A tavaszt köszöntötték

A tavaszt köszöntötték

2024. 04. 24. | Munkatársunktól

Palántabörze, kézműves kirakodóvásár, koncert, gyermekprogramok is várták az érdeklődőket szombaton a Lenck-villa kertjében a tavaszköszöntő rendezvén...