Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tényleg „nem csinált semmit?”
Csapody Vera

Tényleg „nem csinált semmit?”

| Zöld Sopron

Méltatlanul kevesen ismerik Európa leghíresebb és leghitelesebb, művészi szintű növényábrázolóját, Csapody Verát (1890–1985).

1890. március 29-én született Budapesten. 1908-ban sikeres érettségi vizsga után külön engedéllyel iratkozott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem matematika–fizika szakára, ahol 1913-ban a nők közül elsőként szerzett diplomát.


Pályakezdőként a fővárosi Práter utcai fiúgimnáziumban tanított matematikát és fizikát, majd a Sacre Cour Sophianum leánygimnáziumban tanított, melynek 1938-tól igazgatója is volt. (Ebbéli minőségében még 1943-ban a soproni Szent Orsolya Gimnázium érettségi vizsgáján elnökölt.) Közben tudományos igényű érdeklődése egyre inkább a botanika felé fordult. 1932-ben védte meg doktori értekezését. Számos pedagógiai, illetve természettudományos cikke jelent meg.
1948 nyarán, az államosítások idején kiállt az egyházi iskolák mellett, emiatt azonnal el­­bo­­csá­­tották. 1966-ban „hivatalosan” is nyugdíjba vonult, ám változatlan kedvvel, biztos kézzel folytatta munkáját élete szinte utolsó napjáig, 1985. november 6-ig.


Az általa illusztrált növényhatározók, tan- és kézikönyvek, lexikonok ma is értéket képviselnek. Művei az 1920-as évek óta külföldön is népszerűek. Több nemzedék nőtt fel az általa illusztrált szakkönyveken, a sok kiadást megért Erdő–mező virágait és növényhatározóit forgatva. (A Kis Növényhatározó több mint egymillió példányban jelent meg.) A népszerű Búvárzsebkönyvek sorozat több kötetében szintén az ő rajzai láthatók. Kimagasló tudományos eredményeit mintegy 20 önálló vagy társszerzős könyve, számos publikációja jelzi. A Természettudományi Múzeumban 11.000-nél is több eredeti akvarellje található.


40 éven keresztül dolgozott együtt Jávorka Sándorral, a kiváló magyar botanikussal. Főműve, a „Magyar Flóra Képekben” több mint 4200 virágos növény rajzát tartalmazó kötet. A mű nagy része tusrajzokat tartalmaz, egy példányt azonban a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára részére kiszínezett. Mintegy 12.000 akvarellből álló „herbáriuma”, mely színes, élethű növényakvarellekből áll, párját ritkító nemzeti kincsünk, amelyet a múzeum növénytára őriz.

Dr. Kovács András

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...