Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Továbbra is pusztít a szú
A Sopron környéki lucfenyvesekben végzett jelentős pusztításért a betűző és rézmetsző szú a felelős.

A bogarak elsősorban a klímaváltozás miatt szaporodtak el

Továbbra is pusztít a szú

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A szúbogarak már évtizedek óta tizedelik a Sopron környéki lucfenyveseket, a Soproni Egyetem kutatói a TAEG Zrt. munkatársaival karöltve keresik a megfelelő védekezés lehetőségeit.

Hazánkban közel 110 féle szúbogár él, Sopronban a betűző és a rézmetsző szú okoz jelentős károkat a lucfenyvesekben. Prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese, Pro Silva Hungariae díjas egyetemi tanár több évtizede kutatja a témát.

– A kilencvenes évek elején történt az első komolyabb pusztítás a környékünkön található lucfenyvesekben, amelynek az lett az eredménye, hogy a korábban az erdő mintegy egynegyedét alkotó lucfenyő napjainkra erősen visszaszorult, ma már csak néhány területen találkozhatunk vele – fogalmazott a rektorhelyettes. – A szúbogarak elsősorban a klímaváltozás miatt szaporodtak el. A jelenség nem egyedülálló, a környező országokat, Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát is érinti. A megmaradt soproni lucosokra fokozottan figyelünk a Tanulmányi Erdőgazdaság munkatársaival együtt, rendszeresen monitorozzuk a bogarak mennyiségét.

A figyelmes erdőjárók mindezt szabad szemmel is jól láthatják, 12 helyszínre helyeztek ki szúcsapdákat, amelyekbe elsősorban a betűző szúk kerülnek bele, ám más szúfajok is csapdába esnek. Ennek segítségével meg lehet figyelni, hogy mikor kezdődik a rajzás, hány nemzedék fejlődik ki, hol vannak nagyobb mennyiségben, ami további károkozást jelezhet.

– Az utóbbi két–három évtizedben számos olyan szúfaj került be hazánkba, amelyek korábban nem voltak honosak nálunk – folytatta prof. dr. Lakatos Ferenc. – Ezeket is monitorozzuk rovarcsapdákkal, elsősorban azt vizsgáljuk, hogy okoznak-e károkat. Fontos, hogy nem mindegyik támadja meg az egészséges fákat, hanem csak a kivágott egyedeket, így nem okoznak olyan pusztítást, mint például a betűző szú. A szúfélék többsége nem károkozó, hanem az erdő természetes evolúciójának része.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...