Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb méltó emlékhely
Városunkban több köztéri alkotás is megörökíti a népszavazás emlékét. A Hűségpark tábláját dr. Farkas Ciprián polgármester és Eperjes Károly díszpolgár leplezte le. Fotók: Filep István

A Hűségpark a Kisvárkerületen, a Hűségkút folytatásaként jött létre Újabb méltó emlékhely

Újabb méltó emlékhely

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

– Ünnep a mai nap minden soproni számára, hiszen magyarságunkat és megmaradásunkat, a hűség diadalát ünnepeljük – mondta az új Hűségpark avatásán dr. Farkas Ciprián polgármester.

A hagyományoktól eltérően ezúttal nem a Hűségzászlónál, hanem az új Hűségparkban zárult a hűség napi városi ünnepség. Mint arról a Soproni Témában is beszámoltunk, a parkot Magyarország Kormánya adományozta a népszavazás centenáriuma alkalmából Sopronnak (Park hirdeti a hűséget, Soproni Téma, 2022. február 9.).

– A soproni népszavazás sikere 1921-ben reményt adott minden magyarnak, hogy történjék bármilyen igazságtalanság is, ha kezünkbe vesszük a sorsunk irányítását, akkor nemcsak múltunk, de jövőnk is lesz – fogalmazott dr. Farkas Ciprián.

A polgármester városunk új díszpolgárával, Eperjes Károllyal együtt leplezte le a parkban lévő emléktáblát. Ezután a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is megtartotta beszédét.

– Jó itthon lenni, jó ennek a közönségnek játszani – mondta Eperjes Károly, aki köszönetet mondott felmenőinek, soproni pedagógusainak a tanításért, a Rongyos Gárdának, amiért küzdött azért, hogy Sopron magyar maradhasson, valamint felelevenítette számos, városunkkal kapcsolatos személyes emlékét is.

Az ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő és intézményvezető is. A műsorban közreműködött a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola kórusa.

A Hűségpark a Kisvárkerületen, a Hűségkút folytatásaként jött létre. Városunkban több köztéri alkotás is megörökíti a népszavazás emlékét. A Hűségkutat 2001-ben adományozta a kormány Sopronnak. Soltra E. Tamás soproni szobrász- és éremművész alkotása 2003 óta áll a Kisvárkerületen. A Hűségkaput 1928. október 14-én avatták fel ünnepélyes keretek között. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...