Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zöldségek a balkonládából
Érdemes figyelni arra, hogy legalább napi pár órában érje a balkonládát a nap. Fotó: Filep István

A legfontosabb, hogy minden évben friss föld kerüljön a tárolóba

Zöldségek a balkonládából

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre népszerűbb a balkonkertészkedés, a legtöbben virágokat ültetnek a ládákba. A szakember szerint bátran lehet zöldségekkel és fűszernövényekkel is próbálkozni, csupán néhány szabályra érdemes odafigyelni.

A balkonkertészkedésbe tulajdonképpen bármikor bele lehet vágni, kora tavasztól akár egészen őszig, de a legideálisabb mindezt májusban megtenni. Vajon mi mindennel érdemes próbálkoznunk, ha igazi sikerélményre vágyunk?

– Számtalan zöldségféle és növény ültethető, vethető balkonládába, azonban figyelembe kell venni az adott növény sajátosságait – kezdte Horváth Gábor, a Roth-technikum kertészeti tangazdaságának vezetője. – Mivel a gyökerek számára korlátozott a hely, figyelembe kell venni a növekedési erejét is, hiszen lehet, hogy egy ablakpárkányon a növekedéshez nem tudnánk elegendő helyet biztosítani. A balkonládába bátran lehet ültetni paradicsomot, uborkát, padlizsánt, paprikát, akár csilipaprikát, fokhagymát, koktélparadicsomot, fejes salátát vagy éppen különféle fűszernövényeket.


A szakember szerint a legfontosabb, hogy minden évben friss föld kerüljön a ládába, hiszen a már használt földből kimosódott a tápanyag, valamint jelentős fertőzés forrása lehet. Lehetőleg ph-semleges földet válasszunk, a kereskedelemben kapható és ideális választás a ph-semleges tőzeg is. A beültetés után a termőföld tetejét takarhatjuk mulccsal, így védve a forró nyári napok okozta kiszáradás ellen. Mivel az életterét egy kis ládára korlátoztuk, ügyelni kell a folyamatos öntözésre, valamint a tápanyag-utánpótlásra is. A beültetés előtt érdemes a földbe kevernünk lassan lebomló műtrágyát, mely folyamatosan biztosítja a tápanyagokat.

A célnak bármilyen láda megfelel, méretét az adott hely és anyagi lehetőségeink határozzák meg. Fontos, hogy az edény alján legyen nyílás a felesleges víz elvezetésére, ha nincs, mi is vághatunk rá néhány furatot.

Arra is érdemes figyelni, hogy legalább napi pár órában érje a balkonládát a nap, de a nyári, forró, délutáni napsütéstől kíméljük. Egy ládába több növényfajta is ültethető, ez függ a láda méretétől és a benne lévő növények számától is. Vannak kifejezetten előnyös növénytársítások, így például a kis vízigényű zöldségek, mint a bokorbab és a fejes saláta, de tökéletes növénytársítás lehet a paradicsom–zeller vagy a paradicsom–bazsalikom is.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...