Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zsongás a botanikus kertben
Sok-sok nyíló virágban gyönyörködhetnek a sétálók a 17 hektáron elterülő soproni botanikus kertben. Fotók: Filep István

A parcellákba nem szabad bemenni, a növényeket pedig nem szabad gyűjteni

Zsongás a botanikus kertben

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ahogy éled a természet, úgy egyre több a látogatója a Soproni Egyetem botanikus kertjének. A soproni campus zöld szívének is nevezett növénygyűjtemény talán tavasszal mutatja a legszebb arcát.

A februári kora tavaszi időjárás hatására már az elmúlt hetekben is sok-sok virágzó növényben gyönyörködhettek a sétálók a 17 hektáron elterülő természetvédelmi területen.

– Oktatókertünket az egyetemisták mellett számos soproni és turista is látogatja az év minden szakában, ám ilyenkor, tavasszal láthatóan megnő a kertben sétálók száma – mondta Péterfalvi Ágnes, a botanikus kert vezetője. – A kert nagy előnye, hogy viszonylag kis területen sok egyszerre virágzó növényben gyönyörködhetnek a látogatók. Jelenleg tömegesen bújik elő a medvehagyma, amely ugyan még nem virágzik, de levelének jellegzetes illata betölti a teret. Szemet gyönyörködtetőek a most virágzó kislevelű ciklámenek alkotta lilás „szőnyegek”. Lassan elvirágzik a színpompás, sárga téltemető, és felfedezhetünk még hóvirágot és már nárciszt is.

A cserjék közül virágzik a felső kertben, az Észak-Amerika parcellában a különleges varázsmogyoró, amely az év két szakában mutatja meg leginkább szépségét, ilyenkor, kora tavasszal és ősszel a lombszíneződéskor. Most nyílik a szintén a díszcserjék csoportjába tartozó kikeleti bangita, finom illatú, rózsaszín árnyalatú virágai évről évre a felső kert üde színfoltjai kora tavasszal. Az illatos loncban is gyönyörködhetünk már ezekben a hetekben, a növény már messziről érezhető, intenzív, parfümös illatával hívja fel magára a figyelmet.

A botanikus kert látogatásához néhány könnyen betartható szabály is kapcsolódik. Mivel természetvédelmi területről van szó, így a parcellákba nem szabad bemenni, illetve a növényeket és azok részeit sem szabad gyűjteni. Ez a medvehagymára is vonatkozik. A tilalom oka, hogy a parcellákban megbújó, szabad szemmel még nem látható, lágyszárú növényeket óvjuk a taposási kártól, másrészt védjük a természetesen előforduló állományokat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...