Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
55 éves a Testvériség
Többszörös arany minősítéssel, koreográfiai díjakkal és nívódíjakkal is büszkélkedhet a Testvériség Néptáncegyüttes Fotó: archív

A megyei értéktárba is bekerült a néptáncegyüttes

55 éves a Testvériség

| Köves Andrea | Kultúra

Gőzerővel készül 55 éves jubileumi gálaműsorára a Testvériség Néptáncegyüttes. Nemcsak az aktív tagok, hanem az egykori táncosok és az utánpótlás csoportok is színre lépnek a november 17-én, szombaton 18 órától kezdődő műsorban a GYIK Rendezvényházban.

– 1963-ban hat lány és hat fiú abban a korban kissé szokatlan döntést hozott: néptánccsoportot alakít Sopronban, mégpedig elsősorban a környék német nemzetiségi kultúráját ápolva

– idézte fel a múltat Csoltói József, aki szintén jubilál, hiszen 30 esztendeje művészeti vezetője a Soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttesnek. A hazánkban is különlegesnek számító „Heinz” hagyományokat: a nyelvjárást, a dalokat, a zenét, a népviseletet és természetesen a táncot képviselik azóta is. Akkoriban a legendás Brieber István „Pityu bácsi” szárnyai alatt kezdte meg működését az együttes.

– Ötvenöt év jó alkalom az összegzésre, számtalan sikeres fellépés jut eszembe, bejártuk egész Európát, Svédországba, Belgiumba például szó szerint hazajártunk, legalábbis úgy üdvözöltek minket, amikor húsz év kihagyás után újra ott vendégszerepeltünk – mesélte a művészeti vezető. – A próbák hétről hétre feltöltenek bennünket, nem táncolnánk olyan sokan évtizedek óta az együttesben, ha számunkra ez nem lenne szívszerelem, szenvedély.

Igazi összetartó közösséggé kovácsolódott a Testvériség: a tagok mindig mindenben számíthatnak egymásra, számtalan közös program köti össze őket a próbákon és a fellépéseken kívül is. Sok házasság köttetett a csoporttagok között, gyermekeik az utánpótlásban, majd a felnőttek között együtt próbálnak, lépnek fel táncos szüleikkel együtt. Ám a szakmai munka mindig a legfontosabb. Nem csupán a saját és a közönségük gyönyörűségére táncolnak, a számos nívós szakmai elismerés bizonyítja: amit csinálnak, kimagasló. A soproni, majd a Győr–Moson–Sopron megyei Értéktárba is bekerült a Testvériség Néptáncegyüttes és az általa őrzött művészeti érték. Többszörös arany minősítéssel, koreográfiai díjakkal és nívódíjakkal is büszkélkedhetnek. Csoltói Józsefet és feleségét 2013-ban az Országos Hagyományőrző Szólótáncversenyen a kiemelkedő Fülöp Ferenc díjban részesítették. A város is becsben tartja a táncegyüttest, így több alkalommal is kiérdemelte a Sopron Kultúrájáért Emlékérmet. A Testvériség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra: a Kistestvérek csoportot Baranyai Éva és Kadnár Béla oktatja, míg Csoltóiné Szalai Márta férjével együtt az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskolában vezet gyermek tánccsoportokat.

A jubileumi gálaműsort éjszakába nyúló bál zárja, ahol nem csupán a néptáncé és a zenéé lesz a főszerep, hanem előkerülnek a kedves adomák, élmények, történetek most már 55 év távlatából is.

Kapcsolódó cikkek

SÜH: élmény és érték

SÜH: élmény és érték

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Kezdődik a 66. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata. A 120 programot 30 helyszínen több mint 3000 közreműködővel élvezheti a közönség. Idén is kiem...