Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A magány változatai Tusnádfürdőn

A magány változatai Tusnádfürdőn

| Munkatársunktól | Kultúra

A Soproni Petőfi Színház A magány változatai című előadással képviselteti magát a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) sátrában a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában Tusnádfürdőn. Ács Tamás és Papp Attila produkciója július 24-én este volt látható.

Elkezdődött Tusnádfürdőn a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos, ahol közel harminc programsátorban és helyszínen várják az érdeklődőket az elkövetkezendő napokban.

A Magyar Teátrumi Társaság sátra immár nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit gyermekelőadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal, színházi produkciókkal fűszerezve. A MTT tagszínházai közül jelen lesz a budapesti Nemzeti Színház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Fővárosi Nagycirkusz közös produkcióval érkezik. Pindroch Csaba egyszemélyes komédiával vendégeskedik és láthatják a nézők a Színházikó Társulat gyermekeknek szóló programját is. Mindemellett határon túli vendéget is köszönthetnek majd. Fellépnek a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdiószínház és a Halvirág Bábszínház művészei, valamint Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina is. A szakmai programokon részt vesz Pataki András, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a soproni teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője is. 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház Márai Sándor és Hamvas Béla írásaira épülő A magány változatai című koprodukcióját először a Pesti Vigadóban mutatták be 2016-ban, majd tavaly októberben láthatták a nézők Sopronban is. Katona Imre szerkesztő-rendező a két írótól összesen 24 könyvet olvasott el, s ebből a hatalmas mennyiségű forrásmunkából állította színpadra az estet. 

Az előadás megkísérli, hogy két írói portrét rajzoljon meg párhuzamosan. Egymás mellé helyez két, egymáshoz nagyon hasonló és mégis meglepően különböző arcot. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Az igaz ember számára az egyetlen elfogadhatót. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták. 

Katona Imre rendező elképzelése szerint a külső és a belső emigráció pozíciói jelennek meg Márai és Hamvas személyesen is megszenvedett állásfoglalásaiban. Az előadás egyfajta fiktív dialógust hoz létre a művek, naplórészletek és tanulmányok részleteiből, melyben a két alkotó meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant népfelkelés áll. 

 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...