Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nyugalom megélése
– A szülinapomra kaptam a színházba jegyet a Legyetek jók, ha tudtok című darabra, elolvadt a szívem a sok-sok tehetséges, tiszta szívű gyereket látva – mesélte lapunknak dr. Varga Mária. Fotó: Filep István

Dr. Varga Mária: Nekem minden napom szépen kezdődik

A nyugalom megélése

| Köves Andrea | Kultúra

A rá jellemző örök mosollyal érkezik találkozónk színhelyére dr. Varga Mária, vagy ahogy mindenki nevezi, Marika néni. A nyugdíjas környezetvédelmi szakmérnök a napokban ünnepelte 80. születésnapját, a kerek évforduló kapcsán „hívtam meg” egy beszélgetésre.

– Az ember életében vannak olyan csomópontok, amelyek egyfajta összegzésre késztetik. A sok-sok köszöntés közepette jutott idő ilyen jellegű befelé fordulásra?

– Óhatatlanul elgondolkodik ilyenkor az ember élete értelméről, értékeiről, esetleges szomorúságairól. Ebben az életkorban már alapvetően a nyugalom megélése hatja át az embert. Most úgy érzem, hogy bizony hosszú volt ez a nyolcvan év, amelyből érdekes, hogy bizonyos korszakokra nagyon élesen emlékszem, de van olyan évtized, így a hetvenes–nyolcvanas évek környéke, amely kevésbé élénk. Nyilván ebben az időszakban több nehézséggel is meg kellett küzdenem. Ugyanakkor voltak nagyon jó éveim is, most már úgy gondolom: elsősorban ezekből kell erőt meríteni.

– Akkor nosztalgiázzunk kicsit! Melyek azok a szép történések, amelyek erőt adnak mind a mai napig?

– Boldog lehetek a jó természetemért, nem tudok igazán elkeseredni hosszabb távon. Minden egyes alkalom feltölt, amikor kimegyek az erdőbe, amikor elsétálok azok mellett a szelídgesztenyefák mellett, amelyeket meggyógyítottunk kollégáimmal együtt. Mind a mai napig melegséggel tölt el, amikor felidézem a munkahelyemen töltött utolsó éveket. Nyugdíjazásom után hívtak ide vissza, és ebben az időszakban sok-sok sikert, eredményt érhettem meg az általam nagyon fontosnak tartott biológiai védekezés területén.

– Marika néniből sugárzik a harmónia, úgy gondolom, hogy ez a kiegyensúlyozottság csak akkor érhető el, ha az ember nap mint nap feladatokkal ébred fel…

– Nekem minden napom szépen kezdődik, reggel felkelek, elsétálok a konyhaablakhoz, ahonnan az erdőt, a Juliáneum és a tévétorony környékét is látom. A nap folyamán főzök, gondoskodom egy idősebb rokonomról. Feldolgozom a nagybácsim, dr. Németh Alajos emlékeit, aki a legsötétebb korszakokban is emberségével, az elesettek felkarolásával, örök derűjével igazi példaképpé vált. Összenőttünk a cicámmal, Majával is, akit az unokám „hagyott rám”, pedig soha sem gondoltam volna, hogy egy cicával összebarátkozom. Mindemellett sokan keresnek mind a mai napig növényvédelmi kérdésekkel, amelyekre csak alapos utánanézés után válaszolok.

– Hogyan ünnepelte a kerek évfordulót?

– Rengeteg élményt, figyelmességet kaptam az elmúlt napokban. A sopronbánfalvi templomban a szentmise után a sekrestyében köszöntöttek a barátok, akikkel jót beszélgettünk és pizzáztunk, sütiztünk. A szülinapomra kaptam színházjegyet a Legyetek jók, ha tudtok című darabra, elolvadt a szívem a sok-sok tehetséges, tiszta szívű gyereket látva. Az ilyen örömforrások töltenek fel napról napra.

Polgármesteri elismerés: Nyolcvanadik születésnapja alkalmából dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester is köszöntötte dr. Varga Máriát, aki a közösségért végzett szolgálatáért polgármesteri elismerésben részesült.

Dr. Varga Mária 1944-ben született Sopronban, a gimnáziumi érettségi után először növényvédelmi szaktechnikus képesítést szerzett, majd 1972-ben agrármérnökként diplomázott, 1981-ben avatták mezőgazdaság-tudományi doktorrá. A megyei növényvédő állomáson közel négy évtizedig dolgozott különböző feladatkörökben. Jelentős eredményeket ért el kollégáival együtt a szelídgesztenye-kéregrák megbetegedésével kapcsolatos kutatásával. A dió behurcolt kártevője – dióburok-fúrólégy – elleni védekezési lehetőségek vizsgálatával hozzájárult a súlyos kártétel veszélyességi küszöb alá szorításához. Szakmai tapasztalatait hazai és nemzetközi konferenciákon is megosztotta. Közéleti szerepet is vállalt, nyolc évig volt Sopron önkormányzati képviselője.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...