Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Aida és Stanley Jordan a barlangban
A Liszt-teraszon már adtak elő részleteket az Aidából. Felvételünkön a két főszereplő, Vastag Tamás és Stéphanie Schlesser. Fotó: Torma Sándor

Soproni Ünnepi Hetek: Sokszínű programokat kínál a kulturális fesztiválsorozat

Aida és Stanley Jordan a barlangban

| Munkatársunktól | Kultúra

A Sopron FolkFest tánctalálkozóval kezdődik a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) összművészeti fesztivál június 16-án. A programsorozat őszig tart.

A rendezvénysorozat az elmúlt esztendőkben egyre gazdagodott programokban, így idén már szeptemberig tart. A június 16-i megnyitót a Fő téren tartják a FolkFest tánctalálkozó ke­­re­­tében. A házigazda soproni táncegyüttesek mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes is fellép. Népzenei, világzenei és dzsesszprodukciókat is láthat a közönség a fesztiválon, érkezik több formáció, köztük a Ladánybene 27 zenekar is. A felállított standoknál pedig soproni borászok nedűit lehet megkóstolni.

A „Koncertek a szabadban” je­­gyében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Várisi és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet kü­­lönböző műfajokban játszó együtteseknek. A két helyszínen felváltva szerveznek zenés esteket a nyári hétvégéken egészen szeptember 3-ig. Lesz fúvószenekari találkozó, de a reggae, a ska és a blues mű­­­­fajok képviselői is eljönnek Sopronba. Fellép többek között a Ska Tunes, a Grunge Acoustic és a Blues Hangers is. A kedvelt Tündérfesztivált is megrendezik majd június 24-én. A Várkerületen is lesznek koncertek: júliusban jön Lajkó Félix, Kónyai Tibor és Lilien, valamint a Szénási Group is. A programsorozat őszig tart.

Aida: musical az örök szerelemről 

Stéphanie Schlesser, Vastag Ta­­más, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében mutatja be a Soproni Petőfi Színház El­­ton John – Tim Rice Aida című musicaljét, először június 15-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. A produkció a következő három napban, valamint ráadásként június 30-án és július 1-jén is látható lesz.

– Tudunk-e áldozatot hozni egymásért, ügyekért, a szerelemért; képesek vagyunk-e feltétel nélkül odaállni valaki, valami mellé, akiért, amiért érdemes él­­ni, halni? Ezeket a gondolatokat szeretnénk feltárni, de úgy, hogy az előadásnak megmaradjon a mi­­nőségi, szórakozást adó jellege is, mert egy kiváló musicalről van szó – mondta Pataki András rendező.

Az előadás nyitja az idei barlangszínházi szezont, kimondot­tan ennek a játszóhelynek az adottságait, atmoszféráját fi­­­gyelembe véve alakítják ki az egyiptomi kultúra monumentalitását idéző díszlet- és látványvilágot. A produkció létrehozásában mintegy százan vesznek részt, a népszerű slágerek zenekaros kísérettel szólalnak meg, a zenei vezető és karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas érdemes művész.

Világsztárok a fertőrákosi barlangszínházban

Az Aida mellett az idei szezon nagy meglepetése és különlegessége, hogy a barlangszínházban koncertezik a szeptember 30-i záróesten Stanley Jordan, a nemzetközi dzsesszélet egyik nagy sztárja, legendája, aki mellett a vi­­lág egyik legjobb dobosának tartott soproni Horváth Kornél, valamint a szintén világklasszis basszusgitáros, Christian Galvez és Dörnyei Gábor dobos lép színpadra. A két nagyszabású produkció mellett júniustól szep­­temberig hétvégenként többek között olyan előadásokat láthat a közönség a fertőrákosi játszóhelyen, mint a Macskák című musical a Madách Színházból, az Abigél és a Mágnás Miska az Operettszínházból, A muzsika hangja és a Van, aki forrón szereti a Pesti Magyar Színházból, A szőke ciklon pedig a Játékszínből. Verdi Nabuccóját olasz nyelven a Kassai Állami Opera hozza el Fertőrákosra július elején. Magyar és német nyelven látható a Cigányprímás című operett a Soproni Petőfi Színház és Operettvilág Együttes produkciójaként július közepén. A hónap végén a Gyöngyhajú lány balladája című táncos darab látható az Omega együttes dalaira építve. Az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái A fergeteges című estjüket hozzák a barlangszínházba, ahol fellép Udvaros Dorottya, Hernádi Judit és Demjén Ferenc is. A Queen életműve előtt a Budapest Jazz Orchestra, Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor tiszteleg.

A páneurópai piknik évfordulóján, augusztus 19-én Bolero címmel ünnepi hangversenyt tartanak a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A fertőrákosi barlangszínházban szeptember végéig összesen 32 előadásnapon 17-féle produkciót láthat a közönség.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...