Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Állandóság és nyitottság
A biennálé nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat Szabó Virág vette át. A mostani kiállításon nyolc darabból álló, népmesei helyszíneket bemutató sorozatát láthatja a közönség. Fotók: Filep István

46 év alatt 24 országos érembiennálét rendeztek Sopronban

Állandóság és nyitottság

| Köves Andrea | Kultúra

A kortárs éremművészet legnagyobb ünnepe az Országos Érembiennálé, amelyet vasárnap nyitottak meg a Festőteremben.

ja vendégül a szobrászat speciális ágát művelő éremművészeket, akik számára nagyon fontos a közönséggel való találkozási lehetőség. A páratlan években az országos seregszemlét rendezik meg, páros esztendőkben pedig a díjazottak kiállítása várja a közönséget.

– Ha végigtekintünk a 46 év alatt a 24 biennáléra beadott műveken, akkor megállapíthatjuk, hogy a kezdetektől három fő vonulat jellemzi a biennálé alkotásait – kezdte Nemes András, a Soproni Múzeum művészettörténésze, a biennálé kurátora. – A hagyományos érmekhez kötődő portré- vagy emlékérem kategória, melyek közt szép számmal akadnak vert érmek is. Természetesen ezek az alkotások is modern, kortárs „stílusban” készültek, de a hagyományokhoz ezek állnak a legközelebb. A másik kategóriába a kísérletező alkotások tartoznak, ezeknél az érmeknél a művész különleges anyagokat, papírt, homokot, forgácsot, mohát vagy éppen újrahasznosított hulladékot használ. A legtöbben azonban a két kategória között helyezkednek el.

Az érmeket általában szobrászok készítik, de az elmúlt csaknem 5 évtized alatt jelentkeztek ötvösök, festők, keramikusok is érmekkel. A kurátor szerint az érembiennálék sorozatát két kulcsszóval jellemezhetjük röviden: állandóság és nyitottság. Az első a folyamatos fennmaradására, a második jelző pedig a sokféleségre utal.


Az ünnepélyes megnyitón dr. Farkas Ciprián méltatta a művészek munkáját. Mint mondta: 1977-ben ünnepelte Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulóját, ennek apropóján hívták életre az érembiennálét is. – Az elmúlt években már a korábbi művészek mellett megjelent egy második generáció, és bízunk benne, hogy lesz harmadik is. Mindez azt bizonyítja, hogy az érembiennálénak van jövője – hangsúlyozta a polgármester.

A tárlatot dr. Mélyi József művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára nyitotta meg, aki beszélt az éremművészet távlatairól is.

A XXIV. Országos Érembiennálé október 29-ig tekinthető meg a Festőteremben keddtől péntekig, 12–16 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10–18 óráig.

Az idei díjazottak: A biennálé nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat Szabó Virág vette át. A nagydíjhoz társul Ferenczy Béni Pro Arte érme, valamint a hagyományok szerint a díjazott a következő kiállításon önálló kamaratárlattal szerepel. A Magyar Pénzverő Zrt. díját Ratkovic Ljubica, a Szabó Géza-emlékdíjat Fritz Mihály nyerte. A Magyar Éremművészetért Alapítvány elismerését Hus-Wéber Dóra, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége díját Kaubek Péter kapta. A Kulturális és Innovációs Minisztérium Baráth Fábián teljesítményét ismerte el. A soproni alapítású Civitas Fidelissima díjat idén Dorogi János érdemelte ki, aki op art stílusú érmeiből hosszú sorozatot készített. 

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...