Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az alkotás igazi öröme
A kerámia- és porcelánkészítő szakképzésen februárban indult a harmadik évfolyam.

Minden adott a képzéshez: szakemberek, kemencék, anyagok

Az alkotás igazi öröme

| Köves Andrea | Kultúra

Sosem késő új szakmát tanulni. Így vélekednek mindazok a frissen végzett kerámia- és porcelánkészítők, akik a Soproni Szakképzési Centrum Handler-technikumában sajátíthatták el a klasszikus szakma alapjait.

A szemet gyönyörködtető vizsgamunkák mutatják, milyen sokrétű tudást sikerült elsajátítani a szakképzési centrum egyik felnőtteknek indított képzésén.

– A húszas éveim elején kerültem kapcsolatba a kerámiázással, dolgoztam is alkalmazottként egy műhelyben, ahol az agyaggal való munka alapjait megismerhettem – mesélte az egyik hallgató, Martos Virág. – Az ott tapasztaltakat szerettem volna bővíteni, a korongozást, a mázazást megtanulni. Múzeumpedagógusként a célom elsősorban az volt, hogy a gyerekeknek is továbbadhassam a tudásomat, emellett használati tárgyakat készíthessek saját magam, a családom és a szellemi közösségem örömére is. Az egyik legjobb élményem a szobrok, domborművek készítése volt, vizsgamunkámnak is része lett egy szobor megformálása.

Schmuck Vivien, a Handler-technikum nevelési igazgatóhelyettese számára többszörösen is szívügy az intézmény kerámia- és porcelánkészítő szakképzése. Egyrészt büszke arra, hogy a technikumban ilyen kreatív szakmát is elsajátíthatnak a felnőttek, másrészt saját maga is elvégezte a most befejeződött képzést. A gyakorlati helyszínen így beszélt minderről, miközben végigvezetett a minden szükséges eszközzel jól felszerelt, tágas műhelyben: – Már két felnőttképzésünk zárult sikeresen ezen a területen, és most februárban indult a harmadik, amelyre ismét sokan jelentkeztek. A tapasztalat az, hogy van, aki szeretne majd az itt megszerzett szaktudás birtokában ezen a területen elhelyezkedni a későbbiek folyamán, míg a többség, ahogy én is, élvezzük az alkotás örömét. Minden adott a sikeres képzéshez: az eszközök, alapanyagok, kemencék mellett két olyan nagyszerű, elismert szakembertől tanulhatnak a hallgatók, mint amilyen Gavajda Kitti keramikus és ­Kriegné Puskás Ilona porcelánfestő. Bár a gyakorlaton van a hangsúly, ám a képzést az elméleti tudnivalókat is magába foglaló ágazati alapvizsga teszi teljessé.

A gyakorlati foglalkozások során remek közösség alakul ki az élet különböző területéről érkező hallgatók között, a képzés csúcspontját a vizsgamunkák elkészítése jelenti, amelyet mindenki az egyéniségének megfelelően formázhat meg.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...