Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Monumentális alkotás
Sárdy Barbara tíz éve kántor a Szent György-templomban, mindig magával ragadta a zsoltározás hangulata. Fotó: Filep István

Sárdy Barbara: Húsvét misztériumát hirdeti a Zsoltárock

Monumentális alkotás

| Kóczán Bálint | Kultúra

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verseit zenésítette meg, így született meg a Zsoltárock.

– Tavaly a Gospel Passió című művem ősbemutató koncertjén erősödtem meg abban a gondolatban, hogy habár a passió önálló mű, mégis olyan, mint egy nagy egészből kiragadott részlet. Valaminek a folytatása, amit még meg kell komponálnom – kezdte Sárdy Barbara.

A zeneszerző, énekesnő tíz éve kántor a Szent György-templomban, mindig is magával ragadta a zsoltározás hangulata. Úgy érzi, az ősi szövegek az Istent kereső emberi lélek megnyilatkozásai, titkok, amelyek az embert mindig is foglalkoztatták.

– Az Isten-hit vagy a hiányából fakadó szeretetlenség örökös ihletforrás a legjelentősebb irodalmi alkotásokban. A XXI. század elején, amikor az identitás meghatározása körül sok a köntörfalazás, amikor a kereszténység, amelynek méhében az egész európai kultúra megfogant, súlyos támadásokat szenved, a magyar versek felé fordult a figyelmem. Ki tudna hozzánk őszintébben, mélyebben, szebben beszélni arról, ami a lélekben születik, mint halhatatlan költőink?

Innentől már tudatos volt az alkotás. Megszületett a Magyar Zsoltárock összefüggő zenei szvit, amely Berzsenyitől Pilinszkyig, Petőfi, Ady, József Attila, Juhász Gyula, Babits és Radnóti Miklós istenes verseinek megzenésítését tartalmazza rock, blues és gospel műfajban. A versek között elhangzanak Szabó Dezső és Reményik Sándor gondolatai, valamint evangéliumi részletek.

– A lemez felvételei jelenleg is tartanak – folytatta Sárdy Barbara. – Olyan művészek fogadták el a felkérést, akikhez nem egy esetben több évtizedes barátság fűz, így Dörner György színművész, Nyerges Attila, Rudán Joe vagy Papp Attila, akit a Petőfi Színházból ismerhetnek a soproniak. Ki kell emelnem Vastag Tamás nevét is, aki Jézus „hangja”, és akit élőben is hallhat a közönség.

Sárdy Barbara ugyanis nagyszabású élőkoncert keretében mutatja be új művét az evangélikus templomban március 25-én. A produkcióban több mint ötven közreműködő lép fel.

– A zenekarban a hazai könnyűzene jegyzett kiválóságai játszanak, az énekszólamokat pedig Sopron zenei életének meghatározó egyéniségei, a Sopron Gospel tagjai szólaltatják meg. Közreműködnek a Sárdy Énekiskola énekesei és a Soproni Színitanoda növendékei is. Köszönet az NKA Könnyűzenei Kollégiumának és a Kovács K. Zoltán Alapítványnak, hogy egy ilyen nagyszabású koncerttel készülhetünk húsvét ünnepére. 

Magyar Zsoltárock – Gospel Passió, Március 25., hétfő 18 óra, evangélikus templom

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...