Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szépségek papírból
Cukkermann Hedvig modulárisorigami-kiállítása a Szabadművész Alapítvány új galériájában, a Bécsi utca 14-ben tekinthető meg. Fotók: Filep István

„Mérnöki tervezés előzi meg egy-egy kompozíció elkészítését”

Szépségek papírból

| Köves Andrea | Kultúra

Pinokkiót, pávakakast éppúgy hajtogat papírból Cukkermann Hedvig, mint virágzó cseresznyefát. Látványos alkotásait az ókori Kínából származó modulárisorigami-technikával készíti.

– Véletlenszerűen fedeztem fel és szerettem bele egy kis papírvirág keresése közben az interneten ebbe a rendkívül aprólékos, picurka papírelemekből álló, fantáziadús technikába – mesélte a kezdetekről az alkotó. – Számomra az ebben a folyamatban a csoda, hogy mérnöki tervezés előzi meg egy-egy összetettebb kompozíció elkészítését, amelyet akár több hónapos munka követ, a végeredmény pedig szemet gyönyörködtető művészi alkotás lesz.

A látogatók mindennek köszönhetően igazi távol-keleti mesebirodalomba csöppenhetnek, ahol a 7000 modulból álló himalájai cédrusban, a hinduk szent fájában éppúgy gyönyörködhetnek, mint a színpompás japán juharfában. Hedviget már gyermekkora óta feltöltötte az alkotás öröme, számtalan lehetőséget látott a gyöngyökben, a fonalban, a szövetekben, ám végül a papírban talált igazán önmagára. – Először igen kis suta alkotások születtek a kísérletezéseim során, de éreztem, ez az én utam. A fantázia, a türelem, a kitartás, a kreativitás, a térben látás olyan kapukat nyitott meg előttem, amelyek, remélem, nemcsak nekem, hanem a látogatóknak is nagy örömet szereznek.

Cukkermann Hedvig modulárisorigami-kiállítása az őt felkaroló Szabadművész Alapítvány új galériájában, a Bécsi utca 14-es szám alatt tekinthető meg. Az új kulturális térben a közeljövőben számos képzőművészeti és zenei program várja majd az érdeklődőket.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek