Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tündérjáték  a színpadon
A legutóbbi soproni táncgálán is láthattak egy jelenetet a nézők a mesetáncjátékból. Fotó: Soproni Színház Petőfi Színház – ­Szita Márton

117 év után először látható a színpadon

Tündérjáték a színpadon

| Etzl Edgár | Kultúra

Hétfőn mutatták be a gyerekeknek az Árgyilus és Tündér Ilona című mesetáncjátékot a Soproni Petőfi Színházban. A királyfi és a tündérlány történetét a tízéves Sopron Balett jeleníti meg, az előadásokon a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játszik.

Az ismert meséből az idén 150 éve született Kárpáti Sándor zeneszerző, a soproni tanítóképző legendás oktatója és igazgatóhelyettese faragott táncregét 1905-ben. Az alkotás a művész halála után hosszú ideig feledésbe merült, megtalálása után Dárdai Árpád, a Lenck-villa Kamaraegyüttes karnagya dolgozta át egyfelvonásos, 50 perces balettzenévé.

Az ősbemutató előtt pódiumbeszélgetést tartottak a mesetáncjáték munkatársaival. Alekszej Batrakov rendező–koreográfus hangsúlyozta: oroszként nem volt nehéz dolga a magyar mese színpadra vitelével, hiszen az orosz és magyar nép mesevilága hasonló.


Húros Annamária díszlet- és jelmeztervezőt a mű születésének ideje ihlette meg: a 49 jelmezt és a színpadi díszletet a szecessziós stílus jellemzi.

Kóczán Péter karnagy, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője elmondta, Kárpáti Sándor zenéjében a magyar csárdás, német polka és a monarchia indulóinak hangulata is felsejlik, az ütemes zenéket a gyermekek élvezetesnek tartják.

Dr. Kárpáti György, Kárpáti Sándor unokája elmondta, nagyon örül, hogy színpadra került a hosszú időre elfeledett mű.

A mese további soproni vonatkozása, hogy a történetet animációs film formájában is feldolgozták 2003-ban, a rendező Richly Zsolt, soproni származású egykori animátor, Balázsi Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, a Kockásfülű nyúl megalkotója volt.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Díjnyertes alkotások

Díjnyertes alkotások

2022. 06. 22. | Köves Andrea

Rendhagyó módon a XXII. és a XXIII. Országos Érembiennále díjazott művészeit idén együtt köszöntötték vasárnap a Festőteremben. A hagyományokon nem vá...

Ez történt

Ez történt

2022. 06. 22.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.