Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újraálmodott ruhák
Molnár Alexandra új termékei a különleges kabátok – először saját magának varrt vidám patchwork mintát a ruhadarabra. Fotó: Scherfel Róbert

Fotini: A „foltmozaik” minták jelölték ki a márka új útját

Újraálmodott ruhák

| Köves Andrea | Kultúra

A soproni Molnár Alexandra számára nincs olyan jobb napokat megélt ruhadarab, maradék bőr, amelyet ne keltene újra életre fantáziája és varrótudása segítségével.

Alexandra szociálpedagógia szakon végzett, évekig dolgozott Budapesten a média területén, de mindig volt benne egy hiányérzet: a kreativitását, a fantáziáját szerette volna mélyebben megélni. Miután hazatért Sopronba, 33 évesen belevágott az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének formatervező szakába: sikerrel vette az akadályokat, kiteljesedett ezen a területen. A porcelánkészítés világa vonzotta leginkább, ám miután várandós lett, úgy gondolta: gyermek mellett más alkotómunka lenne számára az ideális. Akkor került elő ismét varrógépe. Otthon ragadt rá a varrás szeretete, hiszen édesanyja lelkes hobbivarróként ruhákat szűkített, javított. Amikor Pesten élt, elvégzett egy szabásminta-szerkesztői varrótanfolyamot is. Mindezeknek is köszönhető, hogy amikor gyermeke 3 éves lett, előrukkolt az általa megálmodott, ma már egyre elismertebb Fotini márkával, amely az újrahasznosítás jegyében született. A fotini görög szó, jelentése fényt hozó, fénylő. A választás nem véletlen, hiszen a fiatal alkotó édesanyja görög származású.

– Nagyon filigrán a kislányom, így egyedi ovis öltözékeket készítettem először régebbi ruhák, anyagok felhasználásával – mesélte Alexandra. – Közben varróklubot is létrehoztam: kiderült, hogy egyre több anyuka szeretne belekóstolni a varrásba. Mindezzel párhuzamosan saját magamnak készítettem régebbi ingekből, nadrágokból újragondolt egyedi ruhákat, amelyeket a közösségi oldalamon egyre többen követtek.

Fél évvel ezelőtt saját magának varrt egy régi kabátra vidám patchwork, azaz „foltmozaik” mintát, amely aztán kijelölte a Fotini új útját. Amikor az egyedi cipőket gyártó Scherfel Nóra, a Mandragora design megálmodója meglátta a kabátot, fellelkesült, és ellátta maradék minőségi olasz bőrdarabokkal. Ezekkel készültek a ma már egyre keresettebb farmerkabátok. Az alkotónak igazi inspirációt nyújtott a sikeres fogadtatás, tele van tervekkel, a jövőben újabb újrahasznosított kollekciókkal szeretne kirukkolni.

Találkozás az alkotókkal: A Soproni Design Hét keretén belül október 15-én a Kultúrpresszóban személyesen is találkozhat a közönség Molnár Alexandrával, és a szintén soproni származású Scherfel Nórával, a kézzel készített Mandragora cipők megálmodójával. A beszélgetés 17.30 órakor kezdődik, de előtte már 15 órától meg lehet tekinteni és felpróbálni a tervezők egyedi darabjait.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...