Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

1992
Nehéz helyzetben a Vasöntöde
Az utóbbi évek csak veszteséget hoztak a soproni Vasöntödének. Az állandósulni látszó likviditási gondok arra indították a vál­­lalat vezetőségét, hogy egyéb módjait is megtalálják a kilábalásnak. „A vállalati tanácstól még tavaly kértem és kaptam felhatalmazást a Vasöntöde nem termelő ingatlanjainak hasznosítására. Ebbe a kör­­be tartozott a két futballpálya is, amelynek kezelői joga a Vasöntödénél maradt, annak ellenére, hogy közben megszűnt a Soproni Vasas Sportegyesület. Nos, a pályák elidegenítésében közrejátszott az is, hogy jelentős áram- és hődíjjal tartoztunk az ÉDÁSZ-nak. Állandóan a fejünk felett lebegett az áramkikapcsolás veszélye, amely azonnal működésképtelenné tette volna a Vasöntödét. Tárgyalásainkon belátta az áramszolgáltató vállalat, hogy „guruló forintokkal” nem tudjuk rendezni a követelést, de felvetődött a jelzálogbejegyzés lehetősége, mégpedig a sportpályák terhére”, mondotta Köves István igazgató. (Kisalföld)


Bárány lemondott

Lemondott Bárány István, a MÁV nemrégiben kinevezett értékesítési igazgatója. Lemondását Csárádi János, a MÁV ve­­zér­igazgatója elfogadta, tá­­jékoztatta az MTI-t szerdán Ga­­lán­tai Ferenc, a MÁV szóvivője. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete korábban tiltakozott a GYSEV kereskedelmi vezetőjeként is dolgozó Bárány István kinevezése ellen, ismerve az osztrák sajtóban megjelent egyes cikkeket, melyekben a szakembert több mint 900 millió schil­­linges kárt okozó csempészéssel gyanúsították.
(Magyar Nemzet)


1967
A szovjet katonák győztek
Szovjet katonaválogatott – Soproni Vasas KISZ 6:4. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulójának tiszteletére Fertődön lejátszott mérkőzésen a két csapat a következő összeállításban szerepelt: szovjet katonaválogatott Buhagyin – Jatusev, Lomov, Tatujev – Ma­­gorszkij, Klomov – Fedoszjev, Blohov, Vakusin, Detorov, Kol­­sinszk. Soproni Vasas KISZ: Kiss – Balogh, Kakasi, Kenedly – Sipos, Dezamits – Pucsek, Nagy J., Nagy I., Trimmel, Rétfalvi. A vezetést a szovjet csapat szerezte meg Blohov révén, a soproniak Nagy I. 11-eséből egyenlítettek. A 13. percben Dezamits a Vasast juttatta ve­­zetéshez, majd a 44. percben Blohov volt eredményes. A fordulás után nagy küzdelem alakult ki, a 72. percben durvaságért Baloghot ki is állították. A 87. percben Klomov állította be 6:4-es végeredményt. A mérkőzést követően a Vasas KISZ emléklapot kapott a szovjet egység Komszomol szervezetétől, majd baráti hangulatban vettek búcsút egymástól a mérkőzés résztvevői.
(Kisalföld)  


1917
Elítélt tejhamisító
Megírtuk, hogy Teuffel József Alsólövér utcai szatócsot Ko­­var­zik Ferenc tb. Rendőrkapitány tejvizezésért elítélte ötnapi elzárásra és 124 korona pénzbüntetésre. E hírünkkel kapcsolatban Teuffel József vevőinek egy küldöttsége járt a szerkesztőségünkben és an­­nak kijelentésére kértek fel bennünket, hogy ők, akik régi vásárlói Teuffelnek, teljes bizalommal vannak iránta, és meg vannak arról győződve, hogy a vi­­zet a falusiak öntötték a tejbe, és Teuffel úgy mérte ki, ahogy ő kapta. A törvény azonban azt bünteti, akinél a hamisított árut megtalálják, így a kereskedő is azok közé tartozhat, akinek mások bűnéért kell szenvednie.
(Soproni Napló)

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...