Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kis szívek egészségéért
Dr. Molnár Szilvia csecsemő- és gyermekkardiológus Sopronban újszülöttől 18 éves korig vizsgálja a gyerekeket. Fotó: Filep István

A kis szívek egészségéért

| Köves Andrea | Panoráma

Gyermekkardiológiai kongresszusnak ad otthont Sopron október első hétvégéjén. Az esemény kiemelt jelentőségű városunkban, hiszen az 1960-as évektől több mint 30 évig egy gyermek szívszanatórium működött itt.

– Magyarországon száz gyermekből körülbelül egy valamilyen szívfejlődési rendellenességgel születik – kezdte dr. Molnár Szilvia, a Soproni Gyógyközpont csecsemő- és gyermekkardiológusa, a kongresszus főszervezője. – Ezek nagy része spontán gyógyul, vagy csak gyógyszeres kezelést igényel, de fontos a katéteres, műtéti beavatkozást igénylő esetek mielőbbi kiszűrése az eredményesebb gyógyulás érdekében.

– Már a várandósság 12. hetében lehetőség van súlyos szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére, erről is szól az egyik előadás – folytatta a szakember. – Mindez biztosítja, hogy az érintett és operálható újszülöttek Budapesten egy szülészeti központban szülessenek, és mielőbb a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe (GOKVI) kerülhessenek.

Dr. Molnár Szilvia arra is rámutatott, hogy az utóbbi 10–20 évben egyre nagyobb számmal érik meg a felnőtt életkort azok, akiket gyermekkorban súlyos szívfejlődési rendellenességgel operáltak. Az ő gondozásukat a GOKVI-ban egy erre specializált felnőtt kardiológus csoport végzi, a téma fontosságára való tekintettel ők egy egész szekciót tartanak majd Sopronban. A képalkotó diagnosztika terén is nagy a fejlődés, egyre több esetben történik CT-vizsgálat. A Covid gyermekkardiológiai vonatkozásai is napirendre kerülnek a kongresszuson.

A Soproni Gyógyközpontban is várja az érintett szülőket és gyermekeiket gyermekkardiológiai szakrendelés, amelyre nagy az igény. A megyében dr. Molnár Szilvián kívül mindössze egy gyermekkardiológus dolgozik, Győrben. Mindemellett plusz igény van a szakrendelésre Vas megyéből is, mert ott szakemberhiánnyal küzdenek. Sopronban kedden 11 és 17 óra között, míg szerdán 14 és 16 óra között van szakrendelés, amely beutalóköteles. A gyógyközpontban a vizsgálatok során EKG-t, oxigénszaturáció-mérőt és ultrahanggépet használnak. A rendelésen újszülött kortól 18 éves korig vizsgálják a gyerekeket.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...