Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A visszapillantók tükrében…
A Hirschler Glas Kft. főként haszongépjárművek visszapillantó tükreit gyártja, de a személyautó-iparban is jelen van. A családi vállalkozásban több generáció dolgozik együtt, felvételünkön (b–j) Hirschler Richárd, Hirschler Judit, Hirschler Rebeka és Varjú László. Fotók: Filep István

A Hirschler Glas Kft. évi 2 millió terméket gyárt, ehhez 1700 tonna üveget dolgoz fel

A visszapillantók tükrében…

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Hirschler Glas Kft.-t.

A Hirschler nevet Sopronban több vállalkozás is viseli, így például a Hirschler Gránit Kft. is, azonban az üvegmegmunkálás az, amivel a család neve már 1899 óta összeforrt. Ezt az irányt folytatták tovább hárman is az utódok közül, de a profil mindegyiküknél más. A Hirschler Glas Kft. visszapillantó tükröket készít az Ágfalvi úton. – 1970-ben döntött úgy az édesapám, Hirschler Rezső, hogy tevékenységi kört vált, ekkortól gyártunk visszapillantó tükröket – kezdte Hirschler Judit ügyvezető. – Én 2006-ban vettem tőle át végleg a vezetést mint 4. generáció, és már itt dolgozik velünk két gyermekünk, Rebeka és Richárd is. Nagymértékben támaszkodom a férjemre, Varjú Lászlóra is: a fiunkkal együtt kulcsszerepe van a fejlesztési és műszaki folyamatokban. Az erősségünk is az összetartásunkban van.


Hirschler Richárd tanulmányai után a cégnél kezdett el dolgozni. Számos fejlesztése, találmánya van, a vákuumtechnológiában elért eredményei pedig kimagaslók: többek között a nevéhez fűződik egy bevonósor létrehozása, amelyben vákuumban készítenek üvegből tükröt.

Hirschler Rebeka eredetileg egészen más úton indult el. A soproni vendéglátóipari szakközépiskolában érettségizett, ezután a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. – A Covid miatt nem tudtam a vendéglátóiparban elhelyezkedni, a cégben azonban megüresedett egy állás, így itt kezdtem el dolgozni – mondta. – Úgy megtetszett a nemzetközi kapcsolatok és a logisztika világa, hogy itt ragadtam. Tanulmányaimat ebben az irányban folytattam, hamarosan mesterdiplomát szerzek a Soproni Egyetem vezetés és szervezés szakán.


A Hirschler Glas Kft. főként haszongépjárművek – teherautók, építőipari és mezőgazdasági gépek, targoncák – visszapillantó tükreit gyártja, de a személyautó-iparban is jelen van. Partnerei között szerepel az IVECO, a MAN, a Caterpillar, a JCB, a Scania, de a Volvo, a Mitsubishi és a Mercedes is. Évi mintegy 2 millió terméket állítanak elő, melyhez 1700 tonna üveget dolgoznak fel. 65 munkavállalójuk között megváltozott munkaképességűek is vannak, szívesen fogadják és integrálják őket.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az országban egyedülálló módon van egy, a teljes termelésünket lefedő Ipar 4.0-s adatgyűjtő és -elemző rendszerünk – folytatta Hirschler Judit. – Általa a gyártócsarnokban és az irodákban található kijelzőkön nyomon tudunk követni minden egyes megmunkálási folyamatot. A segítségével a gyártás közben keletkező hibás darabokat rögtön regisztráljuk, és azonnal be tudunk avatkozni a folyamatokba.

A Hirschler Glas Kft. fontosnak tartja a környezet védelmét, a karbonlábnyomuk csökkentését, az üveghulladékot újrahasznosítják, napelemeket, modern vízkezelő rendszert használnak, a jövőben pedig tovább folytatják gyártásuk automatizálását.

Üvegből visszapillantó tükör: A síküvegtáblákat darabolásuk után kemencékben hajlítják meg. Ezután mossák, foncsorozzák, formára vágják, csiszolják, majd végül csomagolják, és kiszállítják a vevőhöz a termékeket.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...