Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az elmúlhatatlan jövendő képei
Giczy János idén lenne 90 éves, számtalan elismerést elnyert életében. Alkotásai július 2-ig láthatók a Festőteremben. Fotó: Filep István

Az elmúlhatatlan jövendő képei

| Huszár Judit | Panoráma

Ünnepeld a múltat, inspiráld a jövőt! A Soproni Ünnepi Hetek keretében megnyílt Giczy János (1933–2016) emlékkiállítása a Festőteremben.

„Mert a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. Mindehhez végzet kell, melyet nem lehet félreérteni, s melyet semmiféle emberi erő vagy szándék nem tud megmásítani.” – Márai Sándor szavait idézve méltatta Giczy János művészetét dr. Farkas Ciprián polgármester a szombati megnyitón.

– Giczy János itt, a soproni Festőteremben egy kiállítást nézve döntötte el, hogy maga is festő lesz. Elhivatott volt – a művészet és Sopron elhivatottja – mondta megnyitó beszédében Tóth Éva önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok. – A mostani tárlaton a korai képei közül is láthatunk válogatást, a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek alkotásai is megjelennek. Jól látható közben a változás: a népi elemek erősödő allegorikus jellege. Műveivel szakrális magasságba emelte a hétköznapi tevékenységeket.


Giczy János idén lenne kilencvenéves, számtalan elismerést elnyert életében: 1997-ben Sopron Kultúrájáért, 2008-ban Pro Urbe díjat, 2013-ban pedig díszpolgári címet kapott.

Az idei Soproni Ünnepi Hetek kiemelt programja életmű-kiállítása, amely július 2-ig látható a Festőteremben. A megnyitón részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége jelenlegi országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás, korábbi országgyűlési képviselő, Giczy János özvegye, Dalos Margit, valamint unokahúgai is, akik mezőségi népdalokat adtak elő.

Az életmű-kiállítás mellett a Fabricius-ház minigalériájában is megnyílt egy tárlat szombaton. Ezen a kamarakiállításon a festőművésznek a Soproni Múzeum tulajdonában lévő alkotásait láthatjuk – szintén július 2-ig. 

Kísérőprogramok a Festőteremben: Június 25-én 17 órától filmvetítést tartanak Giczy János festőművészről, a tárlat finisszázsaként pedig július 2-án 17 órától Jacsó Erika fuvolaművész ad kamarakoncertet. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.