Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ötgenerációs kőfaragó család
– A Hirschler Gránit Kft.-nél már sírköveket nem készítünk, fő profilunk a gránit konyhapultok gyártása – tudtuk meg Hirschler Tamás (j) és Philip (b) tulajdonosoktól. Fotók: Filep István

A Hirschler Gránit Kft.-nél apa és fia minden folyamatot személyesen felügyel

Az ötgenerációs kőfaragó család

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Hirschler Gránit Kft.-t.

1912-t írtunk, amikor Steiger Károly megalapította kőfaragással foglalkozó cégét, a tevékenységet pedig – mint egy családi örökséget – utódai egészen a mai napig folytatják. Még lányunokájából, Steiger Annából is kőfaragómester lett, ahogy Anna fia, Hirschler Tamás is a pályán maradt. – A szakmát a családban tanultam édesanyám öccsétől, Steiger Jánostól, majd 1988-ban lett saját vállalkozásom – kezdte Hirschler Tamás, a Hirschler Gránit Kft. tulajdonosa. – Kezdetben műkövet öntöttünk, lépcsőket, ablakpárkányokat, síremlékeket készítettünk, a rendszerváltás után pedig belevágtunk a gránitimportálásba és -megmunkálásba. Ekkor kezdtünk el kizárólag természetes anyagokkal foglalkozni, és körülbelül 2005-től konyhapultokat is gyártani.

– A kőfaragásba szó szerint belenőttem, gyerekkorom óta vagyok a cégnél – vette át a szót édesapjától Hirschler Philip. – A családban én vagyok az ötödik generáció és a hatodik kőfaragómester. Sajnos ezt a pályát ma már kevesen választják: az OKJ-s tanfolyamra két évet, a mesterképzésre majdnem ötöt vártam, mire összegyűlt a minimális jelentkező. Édesapámnak még betanított, kézi kőfaragói voltak, ma már inkább gépkezelőink vannak, mert az elmúlt években a manufakturális megmunkálásról átálltunk a digitálisra. Egyedi termékeket állítunk elő milliméter-pontossággal.

A vállalkozás ma már sírköveket nem készít. Fő profilját a gránit konyhapultok és egyéb külső- és belsőépítészeti termékek, például lépcsők, mosdópultok, zuhanytálcák, könyöklők, kandallóborítások gyártása és beépítése képezi. Az áru nagy része Ausztriába megy tovább, de egyre több a hazai megrendelő nemcsak helyben, hanem országszerte is. A természetes köveken kívül kvarckompozittal (a modern műkővel) és a prémium kategóriás kerámiával is dolgoznak. Utóbbi a természetes kövekhez hasonlóan hő-, sav- és karcálló, emellett vékonyabb, tömege kisebb, így általa új piac felé tud nyitni a vállalkozás. Apa és fia minden folyamatot személyesen felügyel, tartja az ügyfelekkel a kapcsolatot, helyszíni felmérést végez, de a kiszállításnál, szerelésnél is jelen van.

– Az elmúlt öt évben felújítottuk a gépparkunkat, büszkék vagyunk arra, hogy tavaly óta CNC megmunkálóközpontunk is van, amely minden műveletet el tud végezni: fúr, mar, felületet csiszol – zárta Hirschler Tamás és Philip. – Digitálisan mérjük fel a konyhapultokat, a helyszínen 2 vagy 3D-s rajzot készítünk, ez a rajz megy végig a termelésen. A megmunkálás 90 százalékát ugyan gépek végzik, de szerencsére még mindig szükség van a kézi munkára is. Egy-egy kisebb sarokba az emberi kéz fér csak be, szükség van a kézügyességre és az évek tapasztalatára, a szakértelemre.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...