Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Biztonságban  a szünidőben is

Rendőrségi sorozat

Biztonságban a szünidőben is

| Czetin Zoltán | Panoráma

Ezekben a napokban ér véget a tanítás, és kezdődik a nyári vakáció. A diákok ilyenkor örülnek, a szülők meg sokszor fogják a fejüket. Fontos, hogy mindenki ismerje és be is tartsa az alapvető biztonsági szabályokat – így megelőzhető a baj.

A közel két és fél hónapos nyári szünetben bizony előfordul, hogy egyedül maradnak otthon a gyerekek, illetve többször közlekednek önállóan és más útvonalakon, mint iskolaidőben.

– Véleményem szerint van pár olyan alapvető helyzet, amit időről időre is érdemes, de a vakáció megkezdése előtt feltétlenül fontos átbeszélni a gyermekekkel – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Először is, ha egy fiatal otthon van egyedül, akkor mielőtt elmenne például egy barátjához, feltétlenül értesítse a szüleit! Azt is beszéljék meg, hogy milyen úton, mikor megy, meddig marad. Adja meg szüleinek a barátok címét, telefonszámát! Amikor elmegy otthonról, mindig ellenőrizze, hogy az ajtót bezárta-e!

A szakember tapasztalatai szerint az úton különösen oda kell figyelni – a fiataloknak is.

– Ne közlekedjenek az utcán fülhallgatóval bedugott füllel és a mobiltelefonjaikat figyelve, mert így nem veszik észre a környezeti zajokat – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Mielőtt átkelnek az úttesten, nézzenek körül, és csak akkor menjenek át, ha meggyőződtek arról, hogy a gépjárművezető észrevette őket! Rosszul megvilágított helyeken soha ne sétáljanak egyedül, idegennel pedig semmiképp ne álljanak szóba, ne kísérjék el, ne engedjék be az otthonukba!

A modern kor eszközei is segítenek, hogy biztonságban tudhassuk gyermekeinket. Például érdemes letölteni olyan alkalmazást a szülőknek, amely megmutatja a gyermek telefonjának a helyzetét. Fontos, hogy a fiatalok ismerjék a 112-es, ingyenesen hívható számot is, amit baj esetén szintén tudnak tárcsázni.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...