Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élménygazdag netes böngészés

Élménygazdag netes böngészés

| Köves Andrea | Panoráma

Már több mint 3500 tartalmas bejegyzés között böngészhetünk a városunk múltját, jeles személyiségeit bemutató Sopron anno oldalon.

Vajon milyen idilli volt a 19. század elején az Erzsébet-kert? Vagy éppen ugyanekkor hogy festett a belváros, amikor elindultak a villamosok Sopron utcáin? Milyen romantikus volt a békebeli Tómalom az 1930-as években a Strandszálló teraszáról készített felvételen? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha követjük a kilenc esztendővel ezelőtt útjára indult honlapot, vagy annak közösségi oldalát. Kótai Mónika, a honlap elindítója, szerkesztője 2017-ben Sopron Kultúrájáért díjban is részesült a nemes kezdeményezés miatt. Ahogy ő mesélte: annak idején minden különösebb cél nélkül, a város iránti szeretete inspirálta, hogy elindítsa a Sopron anno oldalát a Facebookon, majd az anyagok bővülése miatt Wallon-Hárs Viktornak köszönhetően 2013-ban elkészült az oldal saját honlapja, ahol megkezdődhetett a komolyabb gyűjtés, rendszerezés.  

– A facebookon jelenleg több mint 11.000 követőnk van, de bevallom őszintén, ez az a mérőszám, amit – még ha jelentősnek is mondható – nem tartok irányadónak, hiszen egy jól felépített és összetartó közösség, amivel az oldal rendelkezik, messze túlmutat minden statisztikai adaton – emelte ki Kótai Mónika. – Nagy öröm számomra, hogy az évek során a Sopron anno egyfajta igazodási pont lett, nemegyszer hallom vissza magam is, hogy ismerősök egy-egy elkapott beszélgetésben azt említik: „Nézd meg a Sopron annón!”. Nagyon örülök a sok olvasónak, de annak még jobban, ha a városban már közszájon forog a Sopron anno neve.

A tapasztalatok szerint egyrészt azok a bejegyzések, képek a legnépszerűbbek, amelyekhez valamilyen formában kapcsolódni tudnak az olvasók: jártak ott, ismerik a helyszínt, emlékeik fűződnek hozzá, másrészt azok az írások és fotók, amik olyan arcát mutatják a városnak, amit ma már nem ismerhetünk. A Borostyán cukrászda örök kedvenc, ahogy a soproni villamosközlekedést bemutató fotók is. Kótai Mónika nagy örömére még nagyon sok kincs vár bemutatásra, igyekszik minden nap friss tartalommal gazdagítani a honlapot. A jövőben szeretne még több soproni vonatkozású helytörténeti kiadványt bemutatni, sőt, további irodalmi műveket is. Folyamatosan érkeznek a „korabeli lapszemle” rovatba is a régi újságcikkek, amiket a honlapon már megtalálható bejegyzésekhez kapcsolva igazán érdekes és izgalmas visszaolvasni, elmerengeni azon, hogy milyennek látták a várost egykoron a hírlapírók.

Kapcsolódó cikkek