Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felügyelettel böjtöljön!
A szakember szerint egy böjt lehet 2–3 napos tehermentesítés is akár léböjt formájában, de ilyenkor is javasolt az orvosi–dietetikai felügyelet Fotó: Illusztráció

Ha fogyni akar, ne a drasztikus kalóriamegvonást válassza!

Felügyelettel böjtöljön!

| Köves Andrea | Panoráma

Elérkezett a 40 napos böjt időszaka: ilyenkor sokan nem csupán vallási megfontolásból kezdenek valamilyen diétába. A szakember szerint a böjtölőknek ajánlott bizonyos szabályokat betartaniuk.

– Először is a böjt célját érdemes megfogalmaznunk – kezdte Fülöp Lili, Sopronban élő dietetikus, sporttáplálkozási szakértő. – Ha a fogyás a célunk, és nem vallási megfontolásból böjtölünk, akkor többet ér az apró lépésekben való változtatás, és egy hosszú távon is követhető, helyes életmód kialakítása, mint egy hirtelen, drasztikus kalóriamegvonással járó diéta. A szervezetünk egy csodás „gépezet”, van egy nagyon jól működő méregtelenítő rendszere: ilyen a máj, a vesék, a keringési szervrendszer, a nyirokrendszer és a tüdő is. Ugyanakkor a vallási böjtöt, ha tehermentesítésnek, a rossz szokásoktól való elszakadásnak fogjuk fel, akkor van értelme.

A szakember szerint egy böjt lehet 2–3 napos tehermentesítés is akár léböjt formájában, de ilyenkor javasolt az orvosi–dietetikai felügyelet. Negyvennapos böjt kezdeténél és végénél lényeges a fokozatosság elve: már napokkal előbb kezdjük el csökkenteni a húsfogyasztásunkat, iktassunk be húsmentes napokat, ne egyszerre vágjuk el magunkat az eddig megszokott élelmiszerektől! A dietetikus szerint a böjti időszak alatt érdemes elhagyni az alkohol, a kávé, a húsok és húskészítmények, az üdítőitalok, a cukrok, a finomított lisztek és pékáruk és a túlzott zsiradék fogyasztását, illetve hasznos kerülni az adalékanyagokat tartalmazó ételeket, a dohányzást.

– Ha letelt a böjt, akkor a visszatérés is maradjon fokozatos, finom a húsvéti sonka, de ha mértékkel fogyasztjuk, akkor kevesebb kárt okozunk a szervezetünkben – tette hozzá Fülöp Lili. – A böjtöt semmiképp sem javaslom nagyon időseknek, gyermekeknek, várandósoknak, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, keringési megbetegedésben és epebetegségben szenvedőknek, veseproblémákkal küzdőknek, májbetegeknek, refluxosoknak, valamint daganatos betegeknek sem. Én magam inkább a kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok.


Kapcsolódó cikkek