Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Foton Kft.: ablak az országra
Az elsősorban műanyag és alumínium nyílászárókat gyártó Foton Kft.-t 1995-ben alapította társaival Bojtor Gyula (b), aki jelenleg az ügyvezető tulajdonosa a cégnek. Fotó: Filep István

A cégnek körülbelül 80 munkatársa van, ebből Sopronban harmincan dolgoznak

Foton Kft.: ablak az országra

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Foton Kft.-t.

A Foton Kft. története egy családi ház alagsorában kezdődött 1995-ben. Innen pár hónap után átköltözött a Somfalvi útra, a Stettin-Hungária Kft. telephelyére. Javarészt Sofa-ablakok és Panoráma műanyag nyílászárók értékesítésével foglalkoztak. – Akkoriban a műanyag nyílászárók még nem voltak ennyire elterjedtek, de mi láttuk, hogy ez egy piaci rés – kezdte Bojtor Gyula, a Foton Kft. ügyvezető tulajdonosa. – Nagyjából egy évvel az indulásunk után döntöttük el, hogy gyártani szeretnénk, és az irodánk mellett üzemrészt is béreltünk a Stettin-telepen. A vállalkozást kölcsönpénzből kezdtem, felvettük az első, használt gépsorunkra a hitelt, majd elindultak a szorgos hétköznapok, és jöttek az eredmények. Dinamikusan fejlődtünk.

1999-ben a cég saját telephelyet hozott létre az Ipar körúton, ami a mai napig a Foton központja. A vállalkozást eredetileg négy barát indította el, azonban stratégiai elképzeléseik nem voltak azonosak, így útjaik elváltak, Foton Kft. és Sollux Kft. néven folytatták tovább. – 2004-ben, az európai uniós csatlakozás idején aztán jött a nyugati, „nagy halak” híre: jönnek és „megeszik” a kis, magyar vállalkozásokat – folytatta az ügyvezető. – Azt mondtam, ha már „kis halak” vagyunk, legyünk jó kövérek! Ekkoriban építettük meg a sárospataki üzemünket, ahol azóta is folyik a munka.


2007-ben a cég alumínium nyílászárók gyártásával, ezzel új soproni egység létrehozásával bővítette tevékenységét. Műanyag és alumíniumablakok mellett többek között garázs-, terasz- és bejárati ajtókat, párkányokat, árnyékolókat is készítenek. 2017-ben a tulajdonosi körbe került a sátoraljaújhelyi helyi versenytárs, a Fischer-Ablak Kft., itt a közeljövőben új alumíniumüzemet hoznak létre.

A Fotonnak összesen 80 munkatársa van, ebből Sopronban harmincan dolgoznak. Négy üzemük napi 350 darab terméket gyárt egy műszakos munkarendben, hétfőtől péntekig. Termékeikkel nemcsak soproni épületeken (például Ágfalvi úti és Aranyhegyi lakópark, Hotel Sopron, a készülő Hillebrand utcai bölcsőde), de a fővárosban a Duna-parton, a Corvin sétányon, a Hiltonban és Európa-szerte is találkozhatunk.

– Erősségünknek tartom a 28 év tapasztalatunkat, a stabilitásunkat, a szigorú pénzügyi gazdálkodásunkat – zárta Bojtor Gyula. – Nagyon jó még az is, hogy nálunk megoldott a mai magyar gazdaság egyik legfontosabb problémája: az utódlás. A fiamnak tízéves kora óta fontos szerepe van a cégnél, 14 évesen már itt dolgozott, ő most az alumíniumdivízió vezetője. Természetesen egy ilyen apa–fiú kapcsolat extrán terhelt, de ma már harmonikus, komoly támogatással bírunk oda-vissza. Jó érzés, hogy rajta keresztül biztosítva lehet a cég jövője.


Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...