Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Küldetése az oktatás
Kiemelten fontos Kissné dr. Zsámboki Réka számára a hallgatói tehetséggondozás.

„A Benedek Elek Pedagógiai Karon is otthon érzem magam”

Küldetése az oktatás

| Köves Andrea | Panoráma

Nemzeti ünnepünkön Kissné dr. Zsámboki Réka egyetemi docens, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tudományos és külügyi dékánhelyettese Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült.

Találkozásunkkor a kitüntetett, mint mindig, mosolyogva, energikusan lépett be a kar épületébe. A hallgatók és kollégái egyaránt nagyon szeretik nyíltságáért, segítőkészségéért és magas szintű szakmai tudásáért.

– Nagy öröm számomra, hogy a hallgatói önkormányzattól több alkalommal is megkaptam Az év oktatója díjat, 2021-ben pedig kiérdemeltem a Soproni Egyetem Kiváló Oktatója címet – kezdte Kissné dr. Zsámboki Réka. – Mindig is küldetésemnek éreztem, hogy tudásomat, gyakorlati tapasztalataimat megosszam a hallgatókkal, és segítsem őket hivatásuk elsajátításában. A magas rangú kitüntetés oktatói életpályám megkoronázása: egyrészt az elődök tiszteletét jelentő örökség, másrészt nagy felelősség is számomra. Édesanyám, Zsámboki Károlyné Brunszvik Teréz-díjas főiskolai docens a Benedek-kar jogelőd intézményében dolgozott. Tőle és egykori kedves tanáraimtól olyan követendő pedagógusi mintákat kaptam, ami engem is erre a szép pályára vezetett. Villamosmérnök édesapámtól örökölhettem a pontosságot, a precizitást, az alaposságot. Az elismerés nagy felelősség is, hiszen még inkább arra sarkall, hogy a pedagógusjelöltek és kollégáim számára is értékadó, hiteles példa legyek.

Különös apropója is van az elismerésnek, hiszen a szakember éppen harminc évvel ezelőtt lépte át a soproni óvóképző kapuját mint óvodapedagógus-hallgató. A diploma megszerzése után az intézményben maradt a Freinet-szellemű, természet- és életközeli óvodai csoport gyakorlatvezető pedagógusaként. Később tanársegéd, adjunktus, egyetemi docens, majd dékánhelyettes lett, mindezzel egy három évtizedes, szép életpályát felépítve. Kiemelten fontos számára a hallgatói tehetséggondozás. Az elmúlt években több tanítványa is első helyet szerzett az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon. Az utánpótlás nevelése is élteti, büszke arra, hogy két egykori diákja is már kollégaként, tanársegédi beosztásban dolgozik a karon. Ars poeticája röviden így foglalható össze: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” (Tamási Áron). – Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nemcsak a magánéletemben, hanem a Benedek Elek Pedagógiai Karon is otthon érzem magam. Bár nehéz döntés volt, amikor az óvodapedagógusi hivatástól elköszönve a jövő óvodapedagógusainak képzése mellett köteleződtem el, de utólag úgy érzem, jól tettem: a lehető legszebb utat választottam – zárta Kissné dr. Zsámboki Réka.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...