Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Márton-napi forgatag

Márton-napi forgatag

| Munkatársunktól | Panoráma

Esti lapionos felvonulás zárta a Liszt-központban szombaton megtartott jótékonysági Márton-napot. A Jereván-lakótelepen is felelevenítették a néphagyományt.

Családi napot hirdetett a Pro Kultúra az idei Márton-napra, mely ténylegesen is Márton neve napjára esett. Többek között ezért is kapott nagyobb hangsúlyt idén az egyes programhelyszíneken Szent Márton lelki hagyatéka: javaink megosztásának, a felebaráti szeretetnek a hangsúlyozása.


November 11-én rendhagyó módon már délelőtt is várták az érdeklődőket a Liszt-központ előtti Márton-vásáron. A tér különleges színfoltja volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt működtetett jótékonysági gyermekkabát-gyűjtőpont. Egész nap hordták a családok a kinőtt, de jó minőségű gyermekkabátokat, hogy azokat első körben a soproni rászorulóknak, illetve a kárpátaljai Csongor település közösségeinek juttathassák. Több mint 300 kabát gyűlt össze – a felajánlók egy csokigombot kaptak mindegyikért ajándékba.


A vásárban libás finomságokat is kóstolhattak a vendégek, és megízlelhették az idei újbort is.  Délután a Liszt-központban játszóház és színházi programok várták a családokat. Közel ötszázan voltak kíváncsiak a római katonai bemutatóra. A legnagyobb sikere a párnacsatának volt: a Hempergőben térdig gázolhattak a kicsik a valódi libatollban.


Az esti lampionos felvonulás hat órakor a bánfalvi ovisok német nyelvű Márton-napi dalocskáival indult. A közel félezer résztvevő aztán a Savaria Legio római katonáinak felvezetésével a belváros utcáin át a Tűztoronyhoz vonult, ahol ezúttal egy hangzó mese formájában elevenedett meg Szent Márton legendás élete és legfőbb tanítása, a köpönyegmegosztás történetében. Eközben 12 gyermekkabátból álló füzér ereszkedett le a toronyból. Ezen az estén mindenki magára vehette egy kicsit Márton palástját: megérthette és megérezhette, hogy a másokra való odafigyelés ma legalább olyan időszerű, mint Szent Márton idején.


A Jereván-lakótelepen a részönkormányzat támogatásával a Fáy-szakgimnázium tanári és tanulói közössége szervezésében immár másodszor tartották meg a Márton-napot. A Trefort téri óvoda gyerekei hetek óta kézműves-foglalkozás keretében készítették azokat a lámpásaikat, amelyekkel meggyújtva a Fáyhoz vonultak.


Az eseményen a néphagyományt zenei program elevenítette fel, a résztvevőket forralt borral, szőlőlével, pogácsával vendégelték meg, emellett nagy méretű kartonból készült libákkal is lehetett fotózkodni.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...