Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mert mindenkit hazavárnak…

Rendőrségi sorozat

Mert mindenkit hazavárnak…

| Czetin Zoltán | Panoráma

20 fok és ragyogó napsütés – már február utolsó napjaiban is ilyen volt az időjárás. Nem véletlen, hogy a megszokottnál előbb megjelentek a motorosok az utakon. Most legyen mindenki különösen figyelmes!

Motorosok, kerékpárosok, rolleresek – vagy ahogy összefoglaló néven hívjuk őket, az egy nyomon haladó járművekkel közlekedők. Az enyhe idő miatt egyre többen vannak az utakon, amire az autósoknak is fel kell készülniük. Írásunkban ezúttal a motorosokkal foglalkozunk.

– Bár a levegő már sokszor meleg, de tavasszal még az aszfalt hőmérséklete alacsony, ezért a motorokon lévő gumik tapadása nem optimális – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy könnyebben megcsúsznak például egy kanyarban, vagy nőhet a féktávolságuk is. Fontos, hogy a motorosok is mindig tartsák be a sebességhatárokat, ilyenkor, tavasszal már egy minimális (akár 5 kilométer/órás) túllépés is problémát okozhat.

A szakemberek tapasztalatai szerint a közlekedők „elszoktak” a motoroktól. Az autósok még nem mindig számítanak arra, hogy eléjük kanyarodik valaki, a motorosok pedig még nem szerezték vissza a tavaly nyári rutint. Ilyenkor hasznos egy kis gyakorlással kezdeni, és elengedhetetlen a gépek átvizsgálása, felkészítése az utazásokra.

– Nemcsak magát a motort kell felkészíteni, ellenőrizzék a passzív biztonsági eszközöket is! – folytatta Cservenák Helga. – Nézzék meg, hogy a bukósisak szavatossági ideje rendben van-e, mert a sisak anyaga idővel elöregszik, és nem nyújt teljes körű védelmet. Mindenképp viseljenek megfelelő protektorokat (térden, könyökön, mellen, háton) és természetesen kesztyűt! A motorkerékpáros maga a karosszéria, ezt nem felejthetjük el!

Mint megtudtuk, Sopron népszerű „motoros város”, sokan érkeznek térségünkbe két keréken. Éppen ezért lényeges, hogy az autósok is legyenek körültekintőek. Mindenki, aki úton van, közlekedik, egy csapatnak tekinthető. Amelynek minden tagját hazavárják… 


Tavasszal még az aszfalt hőmérséklete alacsony, ezért a motorokon lévő gumik tapadása nem optimális, így nagyobb odafigyelés szükséges. Fotó: Soproni Téma-archívum


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek